Warmtepompboiler of elektrische boiler | IZI Heat

Een IZI HEAT Warmtepompboiler is energiezuinig en heeft een terugverdientijd van 1 jaar.

Als je moet kiezen tussen een warmtepompboiler of elektrische boiler kies je dus beste voor een warmtepompboiler.

Heb je interesse in onze warmtepompboiler modellen & prijzen ? Vraag hieronder naar onze prijzen en modellen:

prijs van een warmtepompboiler IZI Heat

Warmtepompboiler (hybride warmtepompboiler) vs. elektrische boiler

Het is tijd om uw boiler te vervangen en u vraagt zich af welk type het beste voor u is? Tussen elektrische boilers, gasboilers en warmtepompen (de hybriden), zijn er zoveel opties. Welk type u kiest, hangt af van uw behoeften.

In dit artikel zullen we ons concentreren op hybride warmtepompen in vergelijking met elektrische boilers. Dit omvat de kenmerken, voordelen en nadelen van warmtepompboilers. Lees verder om uit te vinden welke boilers voor u de beste keuze zijn.

Warmtepompboilers

Over het algemeen worden warmtepompen gebruikt om een ruimte te verwarmen. Hoewel ze vaak worden gebruikt om de lucht in een kamer te verwarmen, worden ze ook gebruikt om water te verwarmen. Een warmtepompboiler onttrekt dus warmte aan de lucht en gebruikt die om water te verwarmen.

De werking is vergelijkbaar met die van een koelkast of airconditioner, maar dan in omgekeerde volgorde. Dus terwijl een koelkast warme lucht uitdrijft, voert een warmtepomp koude lucht uit. Daarom kunnen warmtepompen ook de functies van warmwaterproductie en airconditioning combineren.

Warmtepompen worden ook hybride boilers genoemd

Waarom worden warmtepompen precies hybride boilers genoemd? Warmtepompboilers werken niet zoals gewone boilers die warmte produceren. Deze pompen transporteren warmte van de ene plaats naar de andere, wat ze zeer energie-efficiënt maakt.

Zij kunnen echter automatisch overschakelen op de typische elektrische verwarming, vooral wanneer er een grote vraag is naar warm water of in koudere gebieden. U kunt het toestel op hybride modus instellen, zodat het niet uitgaat wanneer de vraag naar warm water groter is.

Natuurlijk zijn er, dankzij de geavanceerde elektronica, ook andere bedrijfsmodi die de gebruiker meer flexibiliteit bieden. Een andere reden waarom deze pompen hybride pompen worden genoemd, is dat zij gebruik maken van een combinatie van warmtepomp technologie en verwarmingselementen.

Hierdoor ontstaat een uniek systeem dat het hele jaar door efficiënt werkt, zelfs in koude klimaten.

Afhankelijk van de vraag schakelt het systeem tussen elektriciteit en warmtepomp. Interessant is dat deze hybride pompen steeds populairder worden vanwege de energiebesparingen op lange termijn en de aanbiedingen van nutsbedrijven, fabrikanten of overheidsinstanties.

Warmtepompboiler of elektrische boiler
prijs van een warmtepompboiler IZI Heat

Waarop moet u letten bij de aankoop van een warmtepompboiler?

Alvorens een warmtepompboiler te kopen, is het belangrijk een aantal zaken in overweging te nemen.

De plaats van de warmtepompboiler

Een andere overweging is uw locatie. Veel warmtepompen onttrekken warmte aan het huis, wat een probleem kan zijn in koudere streken. In principe hangt het af van uw behoeften en hoe energiezuinig u uw verwarming wilt hebben.

Grootte en watertemperatuur

In principe moet u bij de aankoop rekening houden met de grootte van uw huishouden en de warmwaterbehoeften van uw gezinsleden. Als u een boiler koopt die de juiste grootte heeft voor uw gezin, zal hij energiezuiniger zijn zonder aan comfort in te boeten. Het is ook belangrijk te weten dat de grootte van uw waterverwarmer de waterkwaliteit beïnvloedt.

Hoe energie-efficiënt is een warmtepompboiler?

De energie-efficiëntie van het model dat u overweegt, is ongetwijfeld belangrijk. Sommige warmtepompen zijn energie-efficiënter dan andere en hebben een hogere Energy Star-rating. Een warmwaterboiler met een hoge energiefactor zorgt voor meer besparingen en lagere rekeningen.

De totale kosten

Dus hoe bepaal je de totale kosten? Het gaat niet alleen om de kosten van het model. U moet ook de energiefactor (EF) van het model kennen.

Vervolgens is het belangrijk uit te zoeken hoeveel u waarschijnlijk aan elektriciteitskosten zult betalen. Nogmaals, de totale kosten van de verwarming zijn inclusief installatie- en onderhoudskosten. Sommige modellen zijn duurder dan andere.

Andere kosten misschien niet zo veel voor de installatie, maar wel meer voor het onderhoud. Als u een hybride verwarming koopt, moet u natuurlijk een vakman inhuren om ze te installeren. Dit zal de kosten verhogen, maar is het beste voor een grotere efficiëntie.

prijs van een warmtepompboiler IZI Heat

De voordelen van warmtepompboilers

Er zijn tal van redenen waarom hybride warmtepompen steeds meer de favoriete boilers worden.

Hoog energierendement

De meeste van de huidige warmtepompboilers zijn zeer efficiënt. Dit komt omdat deze pompen de warmte in de lucht gebruiken om het water voor te verwarmen. Daarom genereren ze geen warmte zoals traditionele elektrische boilers.

Uiteraard zijn de kostenbesparingen groter in warmere klimaten dan in koudere, aangezien warmtepompen alleen nodig zijn om het water te verwarmen en verwarmingselementen minder of helemaal niet worden gebruikt.

Koeling van de kamer

Een ander voordeel van een warmtepompboiler, vooral in warmere klimaten, is de mogelijkheid om de ruimte te koelen. Een warmtepomp zuigt warme lucht aan en geeft koele lucht af, waardoor de kosten voor airconditioning dalen.

Lagere onderhoudskosten

Warmtepompen besparen u geld, niet alleen in energiekosten, maar ook in onderhoud op lange termijn.

Ten eerste zijn veel modellen gebouwd om langer mee te gaan dan traditionele elektrische kachels.

En ten tweede zijn ze gemakkelijker te onderhouden, wat lagere onderhoudskosten betekent.

Met een warmtepompboiler kunt u uw verwarming op de volgende standen instellen: Warmtepomp, elektrisch, energiebesparing, hoge vraag en vakantie.

Warmtepompboiler of elektrische boiler IZI Heat

Wat u moet weten over warmtepompboilers

Er zijn echter ook enkele nadelen aan deze hybride pompen. Feit is dat gebruikers moeten begrijpen hoe deze pompen werken. Als iemand de technologie niet begrijpt, zal hij deze pomp zonde van zijn geld vinden.

Initiële kosten

In het algemeen kosten warmtepompboilers veel meer dan gewone boilers. En hoewel u een gewone elektrische boiler misschien zelf kunt installeren, wordt dit niet aanbevolen voor een hybride toestel.

Vooral omdat u een hoger energierendement krijgt wanneer het professioneel wordt geïnstalleerd.

Dus met een warmtepomp heb je te maken met de kosten van de boiler en de installatie. 

Misschien niet zo nuttig in koudere klimaten

Ook gebruiken deze pompen technologie die warmte uit het huis zuigt. Dit kan een probleem zijn als u op een koude plaats woont waar u het huis moet verwarmen. Dit zou betekenen dat u meer uitgeeft aan verwarming, wat ten koste zou gaan van de kostenefficiëntie.

Elektrische ketels

We hebben veel gesproken over warmtepompboilers, maar ook elektrische boilers blijven niet buiten beschouwing. Ze hebben hun nut en er zijn situaties waarin ze de voorkeur verdienen. Elektrische ketels worden veel gebruikt in België. Deze ketels worden echter aangedreven door elektriciteit. En aangezien er in het huishouden veel warm water wordt gebruikt, zijn zij verantwoordelijk voor het grootste deel van het energieverbruik.

Voordelen van elektrische boilers

Om eerlijk te zijn, er zijn redenen waarom zij de meest populaire optie voor waterverwarming zijn. Hier zijn enkele van die redenen.

1. lage initiële kosten

In het algemeen zijn elektrische boilers goedkoper dan andere soorten boilers. Het is onwaarschijnlijk dat u een goedkopere optie vindt voor waterverwarming thuis. De installatiekosten zijn ook niet erg hoog. U kunt de boiler zelfs zelf installeren als u dat graag zelf doet.

2. redelijke energie-efficiëntie

Ja, de elektriciteitskosten zijn inderdaad vrij hoog, vooral als u een waterverwarmer gebruikt. Maar in vergelijking met bijvoorbeeld een gasboiler zijn elektrische boilers veel efficiënter, vooral in vergelijking met conventionele boilers.

Hoe efficiënt een waterverwarmer is, hangt natuurlijk af van verschillende factoren. Deze omvatten het model, de grootte van de kachel, de isolatie, het vermogen, de ventilatie en zelfs het klimaat.

3. gemakkelijk verkrijgbaar

En dit is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom elektrische boilers zo populair zijn. De kachels zijn beschikbaar, net als de mogelijkheid om ze van stroom te voorzien.

Aangezien de meeste woningen op het elektriciteitsnet zijn aangesloten, is het zo eenvoudig als de stekker in het stopcontact steken en de warmwaterboiler aanzetten.

Nadelen van elektrische boilers

Laten we eerlijk zijn, er zijn betere verwarmingsoplossingen voor uw huis dan elektrische boilers.

1. langzame opwarming en hersteltijd

Je hebt waarschijnlijk lang moeten wachten op warm water. Zo ja, dan kent u al een van de nadelen van elektrische boilers.

Het duurt lang om ze op te warmen, en als het warme water op is, moet je weer lang wachten. Voor een klein huishouden is dit misschien geen probleem, maar voor een groot huis is het dat wel.

2. gebrek aan warm water tijdens stroomonderbrekingen

Nogmaals, als er een storm is of een stroomstoring, is er geen warm water. Dit kan zeer onaangenaam zijn.

3. een elektrische boiler is duur op de lange termijn

In principe zijn deze kachels niet duur om te installeren, maar ze vereisen wel regelmatig onderhoud. Ze moeten ook vaker worden vervangen dan bijvoorbeeld een hybride of gasverwarming. Bovendien stijgen de kosten van de elektriciteitsrekening.

Warmtepompboiler of elektrische boiler
prijs van een warmtepompboiler IZI Heat

Warmtepompboiler vs. elektrische boiler

Wat is het verschil tussen warmtepompboilers en elektrische boilers?

1. de verwarmingstechniek

De manier waarop het water wordt verwarmd, is voor beide verschillend. 

Terwijl een elektrische boiler elektriciteit gebruikt om het water te verwarmen, maakt een warmtepompboiler gebruik van de warme lucht die al rondom de unit aanwezig is en van de verwarmingselementen om te helpen. Dit vermindert de hoeveelheid elektriciteit die voor verwarming wordt gebruikt.

2. het type stroomvoorziening

Een elektrische boiler verbruikt elektriciteit. Over het algemeen zijn warmtepompboilers hybride boilers die twee energiebronnen gebruiken om de boiler aan te drijven.

3. energie-efficiëntie

Het is niet zo dat elektrische boilers niet energie-efficiënt zijn, maar hybride boilers zijn vele malen efficiënter. Als de lucht warmer is, wordt minder energie gebruikt om het water te verwarmen. Daarom is het raadzaam ze in de buurt van de ketel te installeren.

4. hoe ze werken

Elektrische boilers zijn ontworpen om water te verwarmen. Hoewel warmtepompen hetzelfde doen, maar veel efficiënter, hebben ze ook een conditionerend effect.

4. de veiligheidsfactor van ketels

Elektrische boilers zijn relatief veilig, maar er zijn altijd gevallen van mensen die geëlektrocuteerd worden. Warmtepompen zijn gebouwd met het oog op veiligheid en zijn over het algemeen veiliger dan elektrische boilers.

Dus wat is de beste optie voor waterverwarming voor u? Dat hangt van verschillende factoren af.

Zo kunnen bijvoorbeeld de grootte van uw huishouden en de regio waarin u woont factoren zijn waarmee u rekening moet houden. Als u een groot huishouden hebt of in een koud klimaat woont, kan een elektrische waterpomp de beste oplossing zijn. Maar als u een klein huis hebt of in een warm klimaat woont, moet u een warmtepomp overwegen.

Kortom, bij het kiezen van een waterverwarmer is het belangrijk dat deze energiezuinig is. En dat is geen slechte zaak. Zelfs als het model dat u overweegt zeer efficiënt is, kunnen andere factoren ertoe bijdragen dat het duurder is. Overweeg alle factoren zorgvuldig en kies de waterverwarmer die het best aan uw behoeften voldoet.

Voordelen van een warmtepompboiler

De warmtepompboiler: veel mensen hebben van dit type boiler gehoord. Maar wat een warmtepompboiler precies is en welke voordelen deze boilers hebben, is minder bekend. In dit artikel wordt uitgelegd wat een warmtepompboiler is en welke voordelen deze boilers hebben.

Wat is een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is een innovatief type boiler dat gebruik maakt van warme lucht uit de omgeving en lucht van ventilatiesystemen om warmte te leveren aan een woning, bedrijf of winkel.

Warmtepompboilers worden beschouwd als relatief energie vriendelijk en minder schadelijk voor het milieu, aangezien woningen en bedrijven die warmtepompboilers gebruiken, hun CO2-uitstoot verminderen. Maar waarom en wanneer zijn warmtepompboilers eigenlijk interessant? En welke voordelen bieden ze?

1. een warmtepompboiler is voordelig voor grote gezinnen, bedrijven en mensen met zonnepanelen

In bepaalde situaties is de installatie van warmtepompboilers bijzonder interessant. Ten eerste is dit type ketel ideaal voor grote gezinnen en huishoudens die in een goed geïsoleerd huis wonen. Warmtepompboilers zijn ook een goede en verstandige investering voor bedrijven.

Aangezien warmtepompboilers verkrijgbaar zijn in een groot aantal maten en kunnen worden gebruikt om water te verwarmen op verschillende plaatsen, zijn ze bijzonder geschikt voor grotere gebouwen of voor grote gezinnen.

Het wordt nog interessanter als het huis, het kantoor of het bedrijfspand in kwestie zonnepanelen heeft. Een zonnepanelen systeem kan gemakkelijk op uw boiler worden aangesloten, zodat u hem op een energie-efficiënte en milieuvriendelijke manier kunt laten werken. Zo bent u nog milieuvriendelijker bezig!

2. Warmtepompboilers zijn snel en gemakkelijk te installeren

Een ander interessant voordeel van het fenomeen warmtepompboilers is dat deze toestellen snel en gemakkelijk te installeren zijn.

Om dit op een veilige en correcte manier te doen, moet u het door een ervaren en professionele installateur laten doen.

Als u uw warmtepompboiler niet op zonnepanelen kunt aansluiten (omdat u die niet hebt), kunt u de boiler gewoon op het elektriciteitsnet aansluiten door de stekker in het stopcontact te steken.

Het gebruik van een warmtepompboiler is niet veel ingewikkelder dan dat!

3. de terugverdientijd van warmtepompboilers

Een van de grote voordelen van warmtepompboilers is dat ze zichzelf snel terugverdienen.

De terugverdientijd van een warmtepompboiler is gemiddeld ongeveer vijf jaar, afhankelijk van de aankoopprijs. Dit komt omdat een warmtepompboiler aanzienlijk minder elektriciteit verbruikt dan een conventionele boiler.

Een conventionele boiler levert dezelfde hoeveelheid energie met 1 kWh elektriciteit. Een warmtepompboiler kan echter 3 kWh energie leveren met dezelfde hoeveelheid elektriciteit.

De teruggewonnen warmte zorgt er namelijk voor dat het water zonder elektriciteit tot 50 graden Celsius kan worden verwarmd. Het water wordt dan nog eens 15 graden verwarmd met behulp van elektriciteit. En dit is meer dan interessant vanuit het oogpunt van kosten en milieu/klimaat!

4. subsidies en premies bij de aankoop van een warmtepompboiler

Als u van plan bent een warmtepompboiler aan te schaffen, dient u bij uw gemeente of overheid na te vragen of er subsidies beschikbaar zijn.

Het kopen van een warmtepompboiler is al interessant als besparingsmaatregel, maar het wordt nog interessanter als u een deel van de investering vergoed krijgt omdat u uw woning of bedrijfspand milieuvriendelijk maakt.

5. af van fossiele brandstoffen met een warmtepompboiler

Een warmtepompboiler kopen is ook slim omdat we steeds meer naar een koolstof neutrale energievoorziening gaan. De eisen om uw huis, winkel, kantoorgebouw of boerderij energie-efficiënter te maken, worden steeds dringender in het licht van de bestaande klimaatproblemen.

Als u nu een warmtepompboiler installeert, bent u voorbereid op de steeds strengere voorschriften inzake energieverbruik. Een warmtepompboiler levert hieraan een belangrijke bijdrage, omdat u kunt afstappen van fossiele brandstoffen en kunt kiezen voor een CO2-neutrale energievoorziening.

Dit milieu argument alleen al zou voldoende moeten zijn om u over te halen een warmtepompboiler aan te schaffen.

Warmtepompboiler of elektrische boiler
prijs van een warmtepompboiler IZI Heat