Warmtepompboiler of gewone boiler | IZIHeat

Een IZI HEAT warmtepompboiler is een toestel dat warmte uit de lucht haalt en afgeeft aan uw sanitair water.

Koop je best een warmtepompboiler of gewone boiler?

Een warmtepompboiler is veel energiezuiniger dan een gewone boiler en heeft een terugverdientijd van slechts 1 jaar.

Interesse? Vul onderstaand formulier in en ontvang binnenkort je prijsofferte op maat:

prijs van een warmtepompboiler IZI Heat
IZI Heat warmtepompboiler

Warmtepompboiler of gewone boiler?

De boiler is een van de grootste energieverbruikers in huis, dus uw oude boiler is een goede kandidaat voor een upgrade. De enige vraag is wat je moet upgraden.

Er zijn zonneboilers die geen energie verbruiken, warmtepompen die veel minder energie verbruiken dan traditionele boilers, en tankloze boilers die alleen warm water produceren wanneer dat nodig is.

Elk heeft zijn voor- en nadelen. In dit artikel gaan we dieper in op de technologie, de financiën en de voor- en nadelen van elk zodat u de beste beslissing kunt nemen.

Traditionele boilers

De meeste waterverwarmers die tegenwoordig worden gebruikt, werken ofwel elektrisch ofwel op gas. Elektrische boilers gebruiken elektriciteit om het water rechtstreeks te verwarmen.

In beide gevallen komt het water uit de grond, een reservoir of een andere gemeentelijke waterbron en wordt het vervolgens verwarmd van de door u gewenste temperatuur tot 10° of de door u ingestelde temperatuur van de boiler. Dit is gewoon dom en zeer, zeer inefficiënt.

Grondwater of water dat van de bodem van een reservoir komt, kan absoluut ijskoud zijn.

Warmtepompboilers

Warmtepompboilers wekken de warmte niet rechtstreeks op zoals elektrische boilers, maar de warmte wordt onttrokken aan één van drie bronnen: Lucht-lucht, water en geothermisch.

De warmte wordt geabsorbeerd door de bron en gebruikt om het water te verwarmen. Het is eigenlijk een koelkast of een airconditioner in omgekeerde volgorde.

Volgens Energy Star zijn de vereisten voor een warmtepompboiler vrij eenvoudig: hij moet worden geplaatst op een plaats waar de temperatuur het hele jaar door tussen 4 en 30 graden Celsius ligt (dus als u niet op een plaats woont waar de temperatuur binnen dit bereik ligt, plaatst u de warmtepompboiler gewoon binnen het gebouw), hij moet een luchtstroom hebben (een kamer van 30 vierkante meter is voldoende, of anders een ruimte die kan worden gekanaliseerd), hij moet een of andere vorm van afvoer hebben (vloer, gootsteen, dompelpomp, enz.). ) en het moet vrij zijn (hoe meer ruimte je hebt, hoe meer het kan wegvloeien). ) en vrije ruimte (hoe meer mensen er in het huis wonen, hoe groter de tank moet zijn).

Veel warmtepompboilers hebben hybride opties, wat betekent dat ze bij overmatig verbruik kunnen overschakelen op een conventionele elektrische boiler.

Warmtepompboilers zijn 7 keer efficiënter dan gasketels en 3,5 keer efficiënter dan elektrische boilers.

Zonneboilers

Zonneboilers zijn typische toestellen voor directe verwarming. Het water wordt door enkele panelen op uw dak geleid die ontworpen zijn om de zonnewarmte op te vangen, deze te concentreren in de leidingen waardoor het water stroomt en het water tot het gewenste niveau te verwarmen, en het vervolgens in uw warmwatertank te pompen.

Deze directe warmtetoevoer betekent dat er geen elektriciteit nodig is, afgezien van de minimale hoeveelheid die nodig is om het water te laten circuleren.

Wat gebeurt er ’s nachts of als de lucht bewolkt is?

De meeste zonneboilers hebben een optie voor een elektrische backup, zodat wanneer het bewolkt is, de backup het water verwarmt. Het doel is echter om zoveel mogelijk gebruik te maken van de zon.

Daarom zijn zonneboilers meestal uitgerust met timers om 24 uur per dag warm water te leveren. In de praktijk betekent dit dat u een elektrische back-up kunt hebben die ’s morgens vroeg, voordat de mensen wakker worden, aangaat om de temperatuur in de tank weer op peil te brengen.

Evenzo kunnen ze tussen 19.00 en 21.00 uur worden ingeschakeld om de warmte weer aan te vullen voor degenen die douchen voordat ze naar bed gaan.

Het mooie van zonneboilers is dat u een keuze hebt – als u het niet erg vindt om af en toe zonder warm water te zitten, kunt u de elektrische hulp uitschakelen en volledig vertrouwen op het gratis warme water van de zon.

Waterverwarmers met vraagsturing

Zoals de naam al doet vermoeden, zetten vraaggestuurde boilers of vraaggestuurde boilers het warme water alleen aan wanneer het nodig is, dus het is niet nodig om het verwarmde water op te slaan.

Dus wanneer u de warmwaterkraan opendraait, gaat het verwarmingselement aan en warmt het snel op, zodat er in een paar seconden warm water uit de douchekop komt. De grootste besparing is dat u het water niet langer warm hoeft te houden.

De warmwatertank verliest voortdurend warmte, zelfs als hij goed geïsoleerd is.

Een tankloze waterverwarmer (van welk type dan ook) moet dus constant water bijvullen en/of het water in de tank verwarmen.

Maar afgezien daarvan zijn tankloze boilers niet de meest efficiënte boilers.

Warmtepompboiler of gewone boiler
prijs van een warmtepompboiler IZI Heat

Koop een boiler of warmtepompboiler

Wat moet u overwegen bij het upgraden van uw boiler?

Nu u de basis van uw waterverwarming opties kent, is het tijd om te beslissen wat u kiest. Hier zijn enkele basisbegrippen om u te helpen beslissen.

Ten eerste, het aantal mensen is belangrijk. Warmtepompen doen er meestal iets langer over om water te verwarmen.

Gewoonlijk moeten 3-4 mensen warm water krijgen van een warmtepomp om een ononderbroken werking te garanderen. U kunt grotere tanks krijgen, maar het opwarmingsproces verloopt met warmtepompen nog steeds trager dan met andere waterverwarmers.

Zonneboilers kunnen veel meer mensen tevreden stellen, omdat ze zowel de onbeperkte kracht van de zon als een elektrische back-up hebben. Boilers op afroep kunnen natuurlijk worden gebruikt voor een groter aantal mensen.

Als uw hydronic-systeem een hybride optie heeft (zoals hierboven vermeld, waarbij indien nodig kan worden overgeschakeld op een hydronic-only systeem), dan zal het de klus klaren met de hoeveelheid water die nodig is, maar dit verhoogt uiteraard het energieverbruik profiel dienovereenkomstig.

Dus als er, laten we zeggen, 3-4 mensen in het huis wonen en af en toe gasten die meer warm water nodig hebben, dan is een warmtepompboiler nog steeds de beste keuze.

Als echter 6 mensen in huis regelmatig warm water gebruiken, dan zal een warmtepompboiler waarschijnlijk niet zoveel besparing opleveren als een zonneboiler die met een grote tank 7-8 mensen van warm water kan voorzien.

Ten tweede is het gebruiksprofiel belangrijk. Als u veel weg bent (d.w.z. als het huis leeg staat), is een vraaggestuurde boiler zeer zinvol. Anders zijn zonneboilers of warmtepompboilers de betere keuze. Als het warm water vooral overdag wordt gebruikt, is een zonneboiler waarschijnlijk de beste keuze.

Ten derde, laten we eens kijken naar het huishouden. Zonneboilers zijn de duurste van alle hier genoemde opties. Ze betalen zichzelf meestal na verloop van tijd terug, vooral als het gebruiksprofiel en het aantal mensen goed op elkaar zijn afgestemd.

Warmtepompboilers zijn veel goedkoper, vaak bijna even duur of slechts iets duurder dan elektrische boilers en gasketels (na regionale kortingen). Er zijn kortingen/ subsidies voor zonneboilers en warmtepompboilers, maar niet voor vraaggestuurde boilers.

Tot slot, hoe beslist u wanneer u uw waterverwarmer moet vervangen? Als uw huidige systeem meer dan 8 jaar oud is, lekt of prestatieproblemen vertoont (bv. regelmatig geen warm water levert), is het tijd voor een upgrade.

Als u het niet zeker weet, kijk dan op het typeplaatje van uw huidige boiler, waarop de fabricagedatum staat vermeld. Als het systeem nieuwer is dan 8 jaar, is het misschien nog niet de tijd, maar als u er klaar voor bent, de subsidies beschikbaar zijn en u het een goed idee vindt om uw impact te verkleinen, kan het toch een goed idee zijn.

Het rendement op investering is in de meeste landen goed, en met subsidies en stimulansen kan een warmtepompboiler u elke maand genoeg besparen om zichzelf in een paar jaar of minder terug te verdienen.

Zonneboilers hebben iets meer tijd nodig om zichzelf terug te betalen. Als u het echter niet erg vindt dat uw warmwatervoorziening af en toe wordt onderbroken, kan een zonneboiler uw energiekosten voor het verwarmen van water volledig wegnemen.

Als u een gastoestel hebt en het is het laatste gas in uw huis, moet u zo snel mogelijk overschakelen. Daar zijn verschillende redenen voor.

Ten eerste lijkt het soms niet juist om gas in huis te hebben – gasleidingen kunnen lekken en problemen met de luchtkwaliteit binnenshuis veroorzaken. Gas wordt voornamelijk gewonnen door fracking, een niet-duurzaam en chemisch intensief proces. En gas is meestal afkomstig van fossiele brandstoffen, terwijl zonne- en warmtepompboilers u in staat stellen hernieuwbare energie te gebruiken om uw boiler te laten werken.

Een ander voordeel van het afstappen van gas zijn de aansluitkosten. 

Leer meer over de beste warmtepompboilers voor uw warmwatervoorziening.

warmtepompboiler of klassieke boiler IZIHeat

Zijn warmtepompboilers de kosten waard?

Hoe een warmtepompboiler werkt, hoeveel hij kost en hoeveel u bespaart.

Wanneer was de laatste keer dat u uw boiler heeft gecontroleerd? “Uit het oog, uit het hart” is een oud gezegde dat samenvat hoe vaak we eraan denken.

Zolang we warm water hebben wanneer we aan de “H”-knop draaien, denken we niet vaak aan het toestel dat weggestopt staat in de garage, kelder of bijkeuken.

Uw boiler is een van de meest inefficiënte apparaten in uw huis. Elektrische boilers zijn goed voor gemiddeld 20% van uw elektriciteitskosten. Hoe ouder uw boiler is, hoe minder energiezuinig hij is.

Warmtepompboilers zijn de nieuwe en meer energie-efficiënte elektrische boilers. Warmtepompboilers kunnen tot 60% minder energie verbruiken dan conventionele elektrische boilers.

prijs van een warmtepompboiler IZI Heat

Hoe werkt een warmtepompboiler?

Warmtepompboilers gebruiken elektriciteit om warmte van de ene plaats naar de andere over te brengen, in plaats van zelf warmte op te wekken zoals een conventionele elektrische boiler. Hierdoor zijn ze twee tot drie keer zo efficiënt.

Zie een warmtepompboiler als een koelkast die in omgekeerde richting werkt.

Een koelkast onttrekt warmte aan de binnenkant van een kast en geeft die af aan de ruimte waarin hij staat.

Een warmtepompboiler onttrekt warmte aan de omgevingslucht en geeft die af aan een tank met een hogere temperatuur om water te verwarmen.

Warmtepompboilers worden ook wel “hybride boilers” genoemd, omdat ze tijdens periodes van hoog warmwaterverbruik automatisch kunnen overschakelen op gewone elektrische weerstandsverwarming.

U kunt het bedieningspaneel op uw toestel gebruiken om de waterverwarmer in te stellen op verschillende instellingen, waaronder de hybride modus. Als u geen automatische omschakeling wenst, stelt u hem gewoon in op de normale warmtepompmodus.

Veel bedieningspanelen hebben meerdere instellingen en standen om zoveel mogelijk energie te besparen.

Als uw twee kinderen tegelijkertijd in verschillende badkamers douchen terwijl u de vaatwasser laat draaien, kunt u deze op High Demand of Hybrid instellen om voldoende heet water te krijgen. De hybride stand is de meest energiezuinige stand voor dagelijks gebruik.

warmtepompboiler voor warm water douche IZIHeat

Hoeveel kunt u besparen met een warmtepompboiler?

Met een warmtepompboiler kan een huishouden van vier personen ongeveer 400 euro per jaar besparen op elektriciteitskosten.

Dit komt neer op een besparing van ongeveer 4.000 tot 5.000 euro gedurende de levensduur van een typische warmtepompboiler. Hoe groter uw gezin, hoe sneller u uw investering terugverdient.

Hoeveel kost een warmtepompboiler?

Zoals de meeste dingen die efficiënter werken en u geld besparen, kost een warmtepompboiler iets meer dan een traditionele elektrische boiler.

Het wordt aanbevolen om uw warmtepompboiler door een vakman te laten installeren om het energierendement te maximaliseren. Wanneer u een gekwalificeerde vakman inhuurt om uw boiler te installeren, houd dan het volgende in gedachten.

  • Vraag een prijsopgave
  • Vraag naar referenties
  • Zorg ervoor dat zij de nodige vergunningen verkrijgen en de plaatselijke bouwvoorschriften kennen.

Uiteindelijk zullen de initiële kosten gedurende de levensduur van de boiler worden gecompenseerd door de besparingen op uw elektriciteitsrekening.

Een warmtepompboiler kopen

Als u op zoek bent naar een nieuwe elektrische boiler, overweeg dan om meer geld uit te geven aan een warmtepompboiler.

De besparingen zijn aanzienlijk, vooral voor grotere huishoudens. Warmtepompboilers hebben een langere levensduur (ongeveer 15 tot 20 jaar) dan conventionele elektrische boilers (ongeveer 8 tot 10 jaar), waardoor ze een goede investering zijn.

Warmtepompboiler of gewone boiler
prijs van een warmtepompboiler IZI Heat

Moderne warmtepompboilers

Warmtepomp technologie wordt nu gebruikt voor de verwarming van sanitair warm water. Grond warmtepompen kunnen nu worden uitgerust met een kleine warmtewisselaar (technisch oververhitter genoemd) die de door hun compressoren geproduceerde oververhitte gassen kan gebruiken om warm water voor huishoudelijk gebruik te verwarmen. 

De interessantste keuze voor gemiddelde huishoudens is echter niet de oververhittingstechnologie, maar de bodem warmtepomp. Grond warmtepompen zijn erg duur voor normale eengezinswoningen. Ze zijn niet zinvol in lage-energiewoningen. De andere optie zijn op zichzelf staande lucht warmtepompboilers, die speciaal zijn ontworpen om warm water te leveren voor badkamers en keukens of om warm water te produceren voor ruimteverwarming.

In principe werken warmtepompboilers als koelkasten in omgekeerde volgorde. Het zijn zeer efficiënte elektrische toestellen die vele malen energie-efficiënter zijn dan conventionele elektrische boilers.


Prijzen van warmtepompboilers

Warmtepompboilers hebben een hogere initiële kostprijs dan conventionele gasketels of elektrische boilers. De prijzen voor efficiënte warmtepompboilers variëren.

Installatie van een warmtepompboiler

Het probleem met warmtepompboilers is dat ze een temperatuur tussen 3º-32ºC nodig hebben om efficiënt te werken.

Dit betekent dat zij moeten worden geïnstalleerd in een ruimte waar het hele jaar door een dergelijk temperatuurbereik heerst (installatie in een ruimte met een teveel aan warmte, zoals een stookruimte, is een goede keuze). 

Aangezien zij de ruimte waarin zij zijn geïnstalleerd koelen, moet u ook zorgen voor een luchtruimte van ten minste 30 m3 rond de koelers en voor een voorziening om de afgevoerde lucht naar buiten af te voeren.

Kosten en garanties voor warmtepompboilers

Goed geïnstalleerde warmtepompboilers hebben lage bedrijfskosten – doorgaans een derde van de kosten van typische elektrische boilers – en zijn concurrerend met de beste condensboilers op gas.

Garantieperiodes variëren. Warmtepompboilers kunnen worden gebruikt in combinatie met fotovoltaïsche (PV) zonne-energiesystemen of zonnepanelen. 

De prijs van fotovoltaïsche (PV) zonne-energiesystemen of zonnepanelen is de laatste jaren aanzienlijk gedaald, zodat elektrische zonneboilers kunnen worden overwogen in koude, zonnige klimaten waar de kosten en het onderhoud van thermische zonnesystemen duur zijn. 

In andere gevallen, vooral in gematigde en warme klimaten, zijn thermosyphon en andere thermische zonneboiler systemen een betere keuze.

prijs van een warmtepompboiler IZI Heat

Aankoop van een warmtepompboiler of een elektrische boiler

Lucht warmtepompboilers hebben voordelen ten opzichte van conventionele elektrische boilers: ze verbruiken slechts een fractie van de elektriciteit. Maar de beste apparaten hebben een prijs. 

Elektrische boilers zijn veilig en duurzaam, goedkoop in aanschaf en onderhoud, en eenvoudig te installeren. Dit maakt ze een goede keuze voor kleine woningen met een lage vraag naar warm water, vooral in warme en gematigde klimaten. 

Maar als u ervoor kiest verder te gaan, koopt u een warmtepompboiler tegen de beste prijs en kwaliteit.

Warmtepompboiler of gewone boiler
prijs van een warmtepompboiler IZI Heat