De beste warmtepompboiler kopen: IZI Heat

Wi je graag de beste warmtepompboiler kopen? Ontdek dan zeker het assortiment aan warmtepompboilers van IZI heat. Topkwaliteit tegen topprijzen.

Heb je interesse in onze warmtepompboilers? Neem dan gerust contact met ons op en ontvang binnenkort je persoonlijke en geheel vrijblijvende prijsofferte:

prijs van een warmtepompboiler IZI Heat

De beste warmtepompboiler kopen

Een grote verbruiker van elektriciteit in een modern huishouden is de waterverwarmer. Door de manier waarop elektrische boilers werken met elektrische weerstandselementen, hebben deze toestellen een maximaal rendement van ongeveer 96 procent. Nu de overheid en de industrie op zoek zijn naar manieren om het energieverbruik en de bijbehorende koolstofuitstoot te verminderen, hebben zij hun aandacht gericht op de elektrische boiler. Na een langdurige studie vaardigde de regering voorschriften uit voor het rendement van warmwaterboilers. De voorschriften leidden tot een verhoging van de rendementseisen voor grotere elektrische boilers voor woningen. De oplossing: de warmtepompboiler.

Warmtepompen worden al sinds hun uitvinding in de jaren 40 van de vorige eeuw door Webber gebruikt voor verwarming en koeling van woningen. Toen het olie-embargo in de jaren zeventig de behoefte aan meer efficiëntie op de voorgrond bracht, werden warmtepompen een belangrijke bron van energie-efficiëntie bij verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC).

Warmtepompen maken gebruik van compressoren, koelmiddelen, warmtewisselaars en het verschil tussen de buitenlucht- en binnentemperatuur om huizen en bedrijven te verwarmen en te koelen. Deze toestellen presteren van oudsher het best in gebieden met gematigde wintertemperaturen, hoewel ze dankzij de technologische vooruitgang ook in koudere klimaten kunnen worden gebruikt.

Hoe werkt een warmtepompboiler?

En wat zijn de voor- en nadelen van een warmtepompboiler?

In een notendop onttrekt de warmtepompboiler warmte aan de omgevingslucht om het water in de tank te verwarmen. Omdat de warmtepompboiler gebruik maakt van warmtepomptechnologie, kan hij tot 2,5 keer efficiënter zijn dan een traditionele elektrische weerstandboiler. Dit betekent dat u minder betaalt voor de productie van warm water voor uw huis en dat de CO2-uitstoot wordt verminderd.

Net als bij warmtepompen voor algemene klimaatregeling biedt de warmtepompboiler in een gematigd klimaat het hele jaar door grotere besparingen.

Zoals elke nieuwe toepassing van een technologie, zullen warmtepompboilers mettertijd steeds beter worden. Ze zijn ontegensprekelijk efficiënter dan elektrische boilers en betalen zichzelf binnen een redelijke tijd terug (ongeveer 2-3 jaar). Zij zijn echter niet in elke situatie en elk klimaat de juiste keuze. Als uw waterverwarmer meer dan 10 jaar oud is, moet u zeker overwegen hem te vervangen om het risico van waterschade te vermijden als de tank het begeeft. Neem de tijd om de voor- en nadelen van het vervangen van een warmtepompboiler af te wegen. Als dit voor u de juiste beslissing is, zal dat zijn vruchten afwerpen voor uw budget en een lagere CO2-uitstoot.

Beste warmtepompboiler kopen
prijs van een warmtepompboiler IZI Heat

Een warmtepompboiler kopen

De meeste huiseigenaren die een warmtepomp bezitten, gebruiken die om hun huis te verwarmen en te koelen. Een warmtepomp kan echter ook worden gebruikt om water te verwarmen – hetzij als een stand-alone warmwater verwarmingssysteem, hetzij als een gecombineerd warmwater verwarmings- en airconditioningsysteem.

Warmtepompboilers gebruiken elektriciteit om warmte van de ene plaats naar de andere over te brengen in plaats van rechtstreeks warmte op te wekken. Daarom zijn ze twee tot drie keer energie-efficiënter dan conventionele elektrische boilers. Om warmte over te dragen, werken warmtepompen als een koelkast in omgekeerde volgorde.

Terwijl een koelkast warmte onttrekt aan de binnenkant van een behuizing en deze afgeeft aan de omgeving, onttrekt een stand-alone lucht warmtepompboiler warmte aan de omgevingslucht en geeft deze – bij een hogere temperatuur – af om het water in een opslagtank te verwarmen.

U kunt een stand-alone warmtepomp – waterverwarming systeem kopen als een geïntegreerde eenheid met een ingebouwd water opslagvat en extra weerstand verwarmingselementen. U kunt een warmtepomp ook achteraf installeren in combinatie met een bestaande conventionele opslagtank voor warm water.

Warmtepompboilers moeten worden geïnstalleerd op plaatsen waar de temperatuur het hele jaar door tussen 4ºC en 32ºC ligt en waar er ten minste 28 kubieke meter lucht rond de boiler is. De lucht die over de verdamper stroomt, kan naar buiten of naar de kamer worden afgevoerd.

Warmtepompboilers werken niet efficiënt in een koude ruimte, omdat ze de neiging hebben de ruimte waarin ze geïnstalleerd zijn, af te koelen. Door ze te installeren in een ruimte met een teveel aan warmte, zoals een stookruimte, wordt hun doeltreffendheid verhoogd.

U kunt ook een lucht warmtepompsysteem installeren dat verwarming, koeling en warmwaterproductie combineert. Deze gecombineerde systemen onttrekken hun warmte in de winter aan de buitenlucht en in de zomer aan de binnenlucht. Omdat ze warmte aan de lucht onttrekken, werken alle types lucht warmtepomp systemen efficiënter in warme klimaten.

Hoe kiest u de beste warmtepompboiler

Warmtepompboilers hebben over het algemeen een hogere initiële kostprijs dan conventionele boilers. Zij hebben echter lagere bedrijfskosten die de hogere aanschaf- en installatiekosten kunnen compenseren.

Voordat u de beste warmtepompboiler koopt, moet u ook rekening houden met het volgende:

  • Grootte en eerste uur van uitvoer
  • Brandstofsoort en beschikbaarheid
  • Energie-efficiëntie (energiefactor)
  • Totale kosten

Als u overweegt een geïntegreerd warmtepompsysteem voor sanitair warm water, ruimteverwarming en koeling in uw huis te installeren, kom dan meer te weten over lucht- en grond warmtepompen.

IZI Heat warmtepompboiler
prijs van een warmtepompboiler IZI Heat

Installatie en onderhoud van de warmtepompboiler

Een juiste installatie en onderhoud van de warmtepompboiler kan het energierendement optimaliseren.

De juiste installatie hangt af van vele factoren. Deze factoren zijn onder meer het soort brandstof, het klimaat, plaatselijke bouwvoorschriften en veiligheidskwesties. Daarom kunt u uw warmtepomp het beste laten installeren door een gekwalificeerde installateur van warmtepompboilers.

Zorg ervoor dat u het volgende doet bij het kiezen van een gekwalificeerde professional:

  • Vraag om een schriftelijke prijsopgave
  • Vraag naar referenties

Regelmatig onderhoud van de boiler kan de levensduur van uw boiler aanzienlijk verlengen en efficiëntie verlies tot een minimum beperken.

Verbetering van de energie-efficiëntie

Nadat uw boiler correct is geïnstalleerd en onderhouden, kunt u een aantal energiebesparende strategieën uitproberen om uw waterverwarming rekeningen te verlagen. Sommige energiebesparende toestellen en systemen zijn kosteneffectiever wanneer ze samen met de warmtepompboiler worden geïnstalleerd.

Beste warmtepompboiler kopen

Geld besparen met een warmtepompboiler

Als u al een elektrische boiler hebt, is een elektrische warmtepompboiler kosteneffectiever dan de huidige technologie om de kosten voor waterverwarming te verlagen.

Het belangrijkste voordeel van een warmtepompboiler is de besparing van energiekosten. In warmere klimaten kan een warmtepompboiler de kosten van elektrische waterverwarming met 60-70% verlagen. In een noordelijk klimaat zal de besparing minder zijn, misschien 40-50 %.

Een bijkomend voordeel is een klein ruimte koelend effect als de warmtepompboiler wordt geïnstalleerd in een niet-geconditioneerde ruimte zoals een garage. Wanneer een warmtepompboiler wordt geïnstalleerd in een ruimte met airconditioning, kannibaliseert hij energie voor ruimteverwarming bij koud weer en bespaart hij energie voor ruimtekoeling in de zomer.

Een warmtepompboiler is in wezen een hogere versie van een conventionele elektrische boiler. De extra hoogte omsluit een mini-warmtepompunit die warmte uit de omgevingslucht in het water overbrengt. Een warmtepompboiler heeft voldoende luchtruimte rond de unit nodig om goed te kunnen functioneren. Een reserve weerstand verwarming element zorgt ervoor dat de unit kan overschakelen op conventionele weerstandsverwarming wanneer er veel warm water nodig is (bijv. wanneer er gasten op bezoek komen).

In België kost de installatie van een warmtepompboiler van 50 liter ongeveer een paar duizend euro. Voor grotere huizen en gezinnen zijn er modellen met 80, 120 of meer liter.

Het grootste zwakke punt van een warmtepompboiler is de tragere terugwinning dan een elektrische boiler. Als gevolg daarvan zijn sommige gebruikers ontevreden en verhogen de thermostaat stand en/of schakelen over op een conventionele weerstandsverwarmer, waardoor de reden voor de aanschaf van de warmtepompboiler teniet wordt gedaan.

Om de potentiële financiële besparingen van een warmtepompboiler te realiseren, is het van groot belang dat de gebruiker de beperkingen van de technologie op het gebied van terugwinning begrijpt.

IZI Heat warmtepompboilers

Hebben warmtepompboilers zin?

Warmtepompboilers verschillen van andere boilers omdat hun prestaties en rendement afhankelijk zijn van de bedrijfsomstandigheden. Warmtepompboilers brengen warmte uit de omgevingslucht over op water en produceren een koele en droge afvoerlucht. Warmtepompboilers brengen warmte van de omgevingslucht over op het water en produceren een koele en droge afvoerlucht. Bovendien produceren warmtepompboilers een laag geluidsniveau tijdens de werking, vergelijkbaar met dat van een ontvochtiger, en moet het luchtfilter regelmatig worden schoongemaakt.

Daarom moet u, voordat u een warmtepompboiler overweegt, “ja” kunnen antwoorden op al deze vragen betreffende de plaats waar u een warmtepompboiler wilt installeren:

  • Is de locatie in een rustig gebied waar koeling en lawaai geen probleem vormen?
  • Biedt de locatie meer dan 1.000 kubieke voet omgevingslucht (d.w.z. ongeveer de oppervlakte van een kamer van 3,5 m x 3,5 m)? (De efficiëntie daalt in een kast – zelfs een met lamellen deuren – en u hebt voldoende vrije ruimte nodig rond de luchtinlaat en -uitlaat).
  • Biedt de locatie voldoende hoogte voor de installatie? (Warmtepompboilers zijn gewoonlijk hoger dan conventionele opslagboilers om plaats te bieden aan de warmtepomp).
  • Kan op de locatie een condensafvoer of -pomp worden aangelegd of is dit reeds het geval? (Warmtepompboilers produceren condensaat).
  • Ligt de omgevingstemperatuur niet voortdurend rond het vriespunt of daaronder (warmtepompboilers werken niet bij temperaturen onder het vriespunt, b.v. buiten of in garages tijdens de winters in noordelijke klimaten).
  • Ligt de omgevingstemperatuur het hele jaar door tussen 4° en 32° C? (Een ideale plaats is in de buurt van een oven in een kelder die de hele winter erg warm is, of in een garage in een erg warm klimaat).

Aanvullende overwegingen voor koude klimaten:

In koudere klimaten zijn er nog twee andere dingen om te overwegen:

In koudere klimaten worden de meeste warmtepompboilers geïnstalleerd in niet- of gedeeltelijk geklimatiseerde kelders. Wanneer warmtepompboilers echter worden geïnstalleerd in een ruimte met airconditioning, produceren ze koele en droge lucht, wat gunstig is in de zomermaanden, maar resulteert in hogere verwarmingskosten in de wintermaanden.

Warmtepompboilers verwarmen het water niet zo snel in warmtepomp modus als conventionele elektrische weerstandsketels, vooral wanneer ze moeten herstellen na een grote vraag naar water. Om hun prestaties op peil te houden, kunnen warmtepompboilers overschakelen op een minder efficiënte elektrische weerstand verwarmingsmodus. Tijdens deze herstelperiodes zorgen de koudere omgevingslucht en het binnenkomende water ervoor dat ze vaker overschakelen op een minder efficiënte elektrische weerstandsmodus.

Met het oog op deze problemen wordt voor koudere klimaten het volgende aanbevolen:

Warmtepompboilers moeten, indien mogelijk, niet in ruimten met airconditioning worden geplaatst. Als u het apparaat in een ruimte met airconditioning moet plaatsen, plaats het dan niet in de buurt van een thermostaat of in woonruimten die gevoelig zijn voor koudere temperaturen.

Installeer geen warmtepompboilers in garages of buiten waar de temperatuur voortdurend het vriespunt kan bereiken.

Installeer warmtepompboilers in niet- of gedeeltelijk geklimatiseerde binnenruimten, bv. kelders, waar de temperatuur het grootste deel van het jaar meer dan 6 graden is. In het ideale geval is een kelder in de buurt van een oven relatief warm gedurende de winter.

Beste warmtepompboiler kopen
prijs van een warmtepompboiler IZI Heat