Warmtepompboilers – veel gestelde vragen

Niet iedereen is bekend met warmtepompboilers. Daarom hebben we in dit artikel een aantal van de veel gestelde vragen opgesomd.

IZI heat warmtepompboilers zijn uiterst energiezuinig en daarom dus een must have als je kosten wilt besparen.

Heb je interesse in onze warmtepompboilers? Vraag dan hier naar onze prijzen en modellen:

prijs van een warmtepompboiler IZI Heat

Welke warmtepompboiler moet ik kopen?

Het is niet eenvoudig om de beste warmtepompboiler voor uw behoeften te vinden. Er zijn echter enkele factoren die in overweging moeten worden genomen bij de aankoop van een warmtepompboiler: Merk, type, capaciteit en vermogen van de warmtepompboiler.

De prijzen kunnen variëren naargelang van deze factoren. Hoe meer warm water u gebruikt, hoe zuiniger een warmtepompboiler zal zijn.

Warmtepompboilers - veel gestelde vragen

Wat is een warmtepompboiler?

Warmtepompboilers zijn een alternatief voor traditionele olie-, gas- of elektrische boilers. Warmtepompboilers halen warmte van buiten, waar het gewoonlijk kouder is dan binnen, en brengen deze warmte sneller in uw huis dan de energie buiten verloren gaat.

Dit type boiler heeft nog andere voordelen, want hij kan worden gecombineerd met zonnepanelen om te besparen op verwarmingskosten. Dit type systeem vermindert ook de koolstofuitstoot tot 75%.

Hoe werkt een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is een type boiler dat wordt gebruikt om water te verwarmen. Het gebruikt elektriciteit of gas om water te verwarmen en pompt dit water vervolgens door het huis. De warmtepompboiler slaat de warmte van de koudere buitenlucht op om deze binnenshuis te verwarmen.

De koude lucht wordt verwarmd zodat het systeem beter gebruik kan maken van de energie. Wanneer dit gebeurt, verbruikt u minder energie.

Bij de omzetting wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde “latente” of “verborgen” warmte, aangezien het water dat in uw huis wordt gepompt, tijdens het pompen een deel van de restwarmte uit de omgeving absorbeert.

Het water wordt door een gesloten systeem gepompt, zodat het de warmte binnen kan houden. Op die manier kan uw warm water op een hoge temperatuur worden gehouden, zelfs wanneer u het niet gebruikt.

Dit helpt de verwarmingskosten te drukken en zorgt ervoor dat het warme water beschikbaar is wanneer u het nodig hebt.

Hoe werkt een warmtepompboiler met zonnepanelen?

Een warmtepompboiler heeft een extern apparaat nodig om de warmte door het water in het huis te geleiden en te laten circuleren. De zonnepanelen wekken energie op en leiden die naar een radiator, die de warme lucht door het systeem duwt.

De radiator wordt buiten het huis geplaatst en verwarmt het water in het huis. De warmte kan via een buizensysteem naar alle kamers in uw huis worden geleid.

Een zonnepaneel heeft geen bewegende delen, waardoor het duurzaam is en een lange levensduur heeft.

Zij hebben een levensduur van meer dan 25 jaar, zijn onderhoudsarm of onderhoudsvrij en hebben lage bedrijfskosten in vergelijking met fossiele brandstoffen zoals olie, gas en kolen, waarvoor elk jaar dure brandstof moet worden gekocht om te kunnen draaien.

Een warmtepompboiler met zonnepanelen is een toestel dat u in staat stelt de zonnewarmte te benutten. Een zonnepaneel produceert straling die warmte wordt.

De boiler heeft leidingen die warm water leveren aan uw sanitair (badkamer). Zonnepanelen hebben een lange levensduur en zijn goedkoper dan gas of olie.

prijs van een warmtepompboiler IZI Heat

Wat is het verschil tussen een warmtepomp en een warmtepompboiler?

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte van de ene plaats naar de andere overbrengt. Het transporteert warmte in plaats van het te genereren.

In wezen werkt het apparaat als een omgekeerde airconditioner: het onttrekt energie aan de koelere lucht en gebruikt die om de lucht in de buurt te verwarmen.

Warmtepompen gebruiken een koelmiddel dat geen broeikasgassen uitstoot en de ozonlaag in de stratosfeer niet aantast (hoewel andere koelmiddelen dit wel kunnen doen).

Warmtepompen hoeven ook geen fossiele brandstoffen zoals steenkool, aardgas of propaan te verbranden, aangezien zij op elektriciteit werken – hoewel zij net als alle andere apparaten op het elektriciteitsnet worden aangesloten.

Warmtepompboilers verschillen van conventionele elektrische of olieketels in die zin dat ze zowel als elektrische boiler als als gasketel kunnen worden gebruikt.

Ze worden aangedreven door elektriciteit, maar kunnen ook een secundaire warmtebron hebben. De secundaire warmtebron is meestal propaan of aardgas.

Bij het overwegen van de aanschaf van een nieuwe boiler zijn veel mensen verward over het verschil tussen een elektrisch en een op gas werkend model.

Welke moet je kiezen? Elektrische modellen zijn goedkoper in aanschaf maar duurder in het gebruik dan hun tegenhangers.

IZI Heat prijzen

Hoe snel warmt een warmtepompboiler op?

Een warmtepompboiler is een geweldige manier om geld te besparen en uw energierekeningen te verlagen.

Een warmtepomp is een airconditioner en een verwarming in één apparaat. Hij verbruikt elektriciteit, maar niet zo veel als een gewone airconditioner of verwarming.

Een kleine hoeveelheid elektriciteit drijft de eenheid aan om de lucht in het huis te laten circuleren. Deze circulatie helpt de spoelen in de unit koel te houden, wat onnodige slijtage vermindert.

Warmtepompboilers zijn ook beter voor het milieu, aangezien ze geen broeikasgassen uitstoten zoals sommige andere types boilers wel doen.

Ze zijn ook veiliger voor huishoudens met jonge kinderen, omdat ze alleen stoom produceren, wat veel minder schadelijk is dan de chemicaliën die in sommige andere verwarmingstoestellen worden gebruikt.

Warmtepompboilers zijn populair omdat ze niet veel energie nodig hebben om snel warm water te produceren.

Sommige kunnen uw voorraad met wel 50 graden verhogen na slechts een half uur op de laagste stand! Als u moeite hebt om het water warm genoeg te krijgen, of als uw gezin er te lang over doet om zich te wassen of te douchen voor werk of school, kan dit de perfecte oplossing voor u zijn.

Het duurt ongeveer 4 uur om een boiler van 160 liter op te warmen. Een warmtepomp kan snel warm water produceren als hij niet wordt beperkt door de grootte van de tank om meer water te verwarmen.

Warmtepompboilers - veel gestelde vragen
prijs van een warmtepompboiler IZI Heat

Wat is een warmtepompboiler voor sanitair warm water?

Een warmtepompboiler voor sanitair warm water is een toestel dat warmte aan de lucht onttrekt en deze doorstuurt naar uw verwarmingssysteem.

Het wordt voornamelijk gebruikt als een alternatieve methode om water voor huishoudelijk gebruik te verwarmen. Er zijn twee hoofdtypes, waaronder:

– Een aard warmtepomp, die werkt door warmte uit de grond over te brengen via een boorgat of een put.

– Een waterbron warmtepomp, die gebruik maakt van een watertank die wordt verwarmd door een afzonderlijke water/water-warmtewisselaar.

Een typisch voorbeeld is een vrijstaand huis met een boiler die is afgesteld op 50 graden Celsius en die elk uur 20 liter warm water nodig heeft voordat hij begint te werken.

Met een typische voorraadtank duurt het ongeveer 20 minuten om de tank bij te vullen, aangezien 25 liter warm water op die temperatuur nodig is. Met een warmtepomp boiler voor warm water, duurt het maar vijf minuten.

De voordelen liggen voor de hand: een korte hersteltijd en een continue toevoer van warm water zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat het reservoir leeg raakt of dat u moet wachten tot het weer vol is.

Warmtepompboiler

Hoeveel elektriciteit verbruikt een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is een verwarmingstoestel dat elektriciteit als energiebron gebruikt. Een warmtepompboiler kan een stand-alone boiler zijn of gecombineerd met een ander verwarmingstoestel.

In beide gevallen zal het apparaat ongeveer 500 kWh elektriciteit per jaar verbruiken. De elektriciteitskosten bedragen gemiddeld 0,25 euro per kWh, zodat de bedrijfskosten ongeveer 125 euro per jaar bedragen.

Warmtepompboilers zijn een goede manier om de energiekosten voor uw huis te drukken. Er wordt beweerd dat een warmtepompboiler uw kosten met wel 30% kan verlagen. Indien u meer informatie wenst over het elektriciteitsverbruik van een warmtepomp, kunt u contact met ons opnemen.

prijs van een warmtepompboiler IZI Heat

Warmtepompboilers

In de loop der jaren zijn er steeds meer soorten huishoudelijke en commerciële boilers op de markt gekomen (bijv. tankloze modellen en boilers op zonne-energie). Warmtepompboilers zijn geen uitzondering. Zij bieden een zeer efficiënte methode om water te verwarmen.

In plaats van rechtstreeks warmte op te wekken, gebruiken warmtepompboilers elektriciteit om warmte van de ene plaats naar de andere over te brengen.

Hierdoor zijn ze 2 tot 3 keer energie-efficiënter dan conventionele boilers, aangezien ze alleen elektriciteit gebruiken om warmte te transporteren en niet om ze op te wekken.

Om de warmte te transporteren, werken warmtepompen als een koelkast, alleen in omgekeerde richting. Wij weten dat een koelkast warmte onttrekt aan de binnenkant van een behuizing en deze afgeeft aan de omringende ruimte.

Een lucht warmtepompboiler daarentegen onttrekt warmte aan de buitenlucht en geeft deze (door deze eerst te verwarmen) af aan een tank om water te verwarmen. Het is ook mogelijk een warmtepomp aan te passen om samen met een voorraadboiler of een zonneboiler te werken.

Lage buitentemperaturen verlagen echter het rendement van warmtepompboilers, vooral lucht/water-warmtepompen. Daarom zijn lucht/water-warmtepompen een goede optie voor warmere klimaten.

Warmtebronnen met grondwater warmtepompen zijn minder variabel, maar door de hoge installatiekosten en de vereiste vloeroppervlakte zijn ze meer geschikt voor woonwijken of koude klimaten.

Voordat u een warmtepompsysteem koopt en installeert, moet u rekening houden met het volgende:

Voor- en nadelen van warmtepompboilers

De belangrijkste voordelen van warmtepompboilers zijn:

  • Energie wordt efficiënt omgezet in warmte
  • Constante beschikbaarheid van de energiebron
  • Zij maken energiebesparende verwarming van grote hoeveelheden water voor vloerverwarming, whirlpools en zwembaden mogelijk
  • Succesvolle samenwerking met andere water verwarming systemen, bijv. zonnecollectoren
  • Lagere exploitatiekosten

Enkele nadelen van lucht/water-warmtepompen zijn

  • De energie-efficiëntie daalt wanneer de temperatuur onder 6-7 ºC daalt.
  • Aankoop- en installatiekosten
  • Er is voldoende ruimte nodig

Toch zijn warmtepompboilers het overwegen waard voor uw huis of bedrijf.

Het professionele advies van een HVAC-specialist zoals IZI Heat zal echter van pas komen. Als u een deskundige wilt raadplegen over de aankoop, de installatie of het onderhoud van warmtepompboilers, neem dan contact op met uw installateur van warmtepompboilers.

Zij zullen u graag helpen.

Warmtepompboilers - veel gestelde vragen
prijs van een warmtepompboiler IZI Heat