Koop je best een warmtepompboiler of gasboiler? Een hybride warmtepompboiler is 2 tot 3 keer efficiënter dan een gasboiler. Een warmtepompboiler van IZI Heat is bovendien van topkwaliteit. Zeker het overwegen waard dus!
Ben je geïnteresseerd in een IZI Heat warmtepompboiler? Neem dan zeker contact met ons op via onderstaand formulier en ontvang jouw persoonlijke prijsofferte:
Warmtepompboiler of gasketel
Een van de moeilijkste beslissingen die u moet nemen als het gaat om waterverwarming projecten is de keuze tussen warmtepompen en gasboilers. Oké, dat is misschien wat overdreven, maar het is wel een belangrijke beslissing als u op zoek bent naar een nieuwe boiler. Waterverwarmers zijn essentieel in ons dagelijks leven.
Ze maken douchen en zelfs andere huishoudelijke klusjes aangenamer.
Water verwarmen kost echter veel energie en kan een groot deel van uw energiefactuur uitmaken.
Daarom is het niet meer dan logisch dat u kiest voor een energie-efficiënte boiler om te besparen. Dat is nu juist het probleem.
Met gas aangedreven boilers (vooral de tankloze variant) verbruiken doorgaans minder energie dan elektrische boilers, wat betekent dat ze energie-efficiënt zijn en vaak een Energy Star-rating hebben, wat nog meer besparingen oplevert. Het spreekt vanzelf dat u voor uw woning de voorkeur zult geven aan waterverwarmers die op gas werken.
Voordat u uw volgende boiler koopt, moet u ook warmtepompboilers of hybride boilers overwegen.
Deze hybriden zijn vaak 2-3 keer efficiënter dan de meest efficiënte gas- of elektrische boilers. Ja, we weten hoe verwarrend dit kan zijn, dus zullen we de voor- en nadelen van elk type waterverwarmer bekijken. Als u dit gelezen hebt, moet u een weloverwogen beslissing kunnen nemen.
Voordelen van warmtepompboilers
In principe zijn warmtepompboilers hybride toestellen, omdat ze twee methoden gebruiken om water te verwarmen.
Een warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht en gebruikt die. Het belangrijkste voordeel is energiebesparing. Als de vraag naar warm water echter toeneemt, kan de hybride boiler overschakelen op elektriciteit en tegelijkertijd werken. Vaak bieden energieleveranciers, verkopers of zelfs de overheid kortingen en belastingvoordelen.
Als u overschakelt van elektrische boilers op warmtepompboilers, kunt u tot 60% op jaarbasis besparen. Hier zijn de top 5 voordelen van warmtepompen.
- Mogelijkheden met een warmtepompboiler
- Hybride warmtepomp met boiler | IZI Heat
- Warmtepompboilers IZI HEAT
- IZI Heat warmtepompboilers
- Een energiezuinige boiler
- Warmtepompen zijn zeer efficiënt, dus verbruiken minder energie en besparen meer geld
- Ze verwarmen water snel
- Ze verwarmen, koelen en ontvochtigen de kamer
- Moderne warmtepompen maken gebruik van geavanceerde elektronica en verschillende werkingsmodi
- Eenvoudige installatie en weinig onderhoud
Voordelen van gasboilers
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat gasboilers geen voordelen hebben. Afhankelijk van waar u woont, kan een warmwaterboiler op gas u helpen besparen op uw energiekosten. Nogmaals, het feit dat het zonder elektriciteit werkt, betekent dat u niet in de steek wordt gelaten als de stroom uitvalt.
Hier zijn de top 5 voordelen van waterverwarmers op gas:
- Gasboilers kunnen water twee keer zo snel verwarmen als elektrische boilers.
- Verschillende types beschikbaar
- Besparing op energiekosten, vooral bij condenserende en tankloze modellen
- Snel herstel voor meer comfort
- De prestaties en de efficiëntie veranderen niet met het klimaat of de weersomstandigheden
Het is dus gemakkelijk in te zien dat beide soorten ketels hun voordelen hebben. In dit stadium bent u misschien een beetje verward over welke het beste voor u is. Daarom worden hieronder de voor- en nadelen van elk type (warmtepompboiler of gasketel) opgesomd.
Voordelen van een warmtepompboiler
1. energie-efficiëntie
Interessant is dat warmtepompboilers een hoger energierendement hebben. Omdat ze warmte van een warmer lichaam (lucht, water, grond) overbrengen op water, verbruiken ze minder elektriciteit en minder energie dan elektrische boilers.
2. dubbele warmtebron
Ook hier is het hebben van twee technologieën die samen of afzonderlijk werken een groot voordeel. Dit betekent dat u de verwarmingselementen voor de werking van de warmtepomp gewoon naar behoefte kunt in- of uitschakelen.
- Energiebesparing
- Grote vraag
- Warmtepomp
- Elektrisch
3. ruimtekoeling
Als u in een gematigd klimaat woont, is een warmtepompboiler voordelig omdat hij uw ruimte tegelijkertijd maximaal verwarmt en koelt, wat u kan helpen besparen op airconditioning kosten.
4. lage onderhoudskosten
Warmtepompboilers zijn ontworpen om een lange tijd mee te gaan. Dit betekent dat u op de lange termijn minder kwijt bent aan onderhoud.
Overwegingen voor een warmtepompboiler
1. investering
Als u kiest voor een warmtepompboiler, moet u bereid zijn iets meer uit te geven. Dat komt omdat ze veel meer kosten dan een gewone elektrische boiler. En hoewel ze gemakkelijk te installeren zijn, kunt u het niet zelf doen, tenzij u veel ervaring hebt met loodgieten.
2. Luidruchtig
Daar komt nog bij dat deze hybride boilers nogal lawaaierig zijn door de draaiende ventilator. Om dit te voorkomen, kunt u ze natuurlijk in de kelder of garage zetten.
Voordelen van een warmwaterboiler op gas
1. kan werken zonder elektriciteit
Als bijvoorbeeld de elektriciteit uitvalt, is een warmwaterboiler op gas voordelig omdat hij zonder elektriciteit werkt.
2. hoog terugwinningspercentage
Dit is zeer belangrijk als u een groot huishouden hebt of een grote vraag naar warm water hebt. Warmwatertoestellen op gas hebben een snelle recuperatiesnelheid, zodat u altijd warm water hebt, zolang u het nodig hebt.
3. energie-efficiëntie
Belangrijk is dat gasketels energie-efficiënt zijn. Aangezien ze niet met elektriciteit worden verwarmd, bespaart u uiteraard op energiekosten. Het is een goed idee om een apparaat te kopen met een Energy Star-beoordeling en een bijzonder lage uitstoot.
Nadelen van een warmwaterboiler op gas
1. duur om te installeren
Hoewel gasboilers goedkoop zijn in het gebruik, zijn ze niet zo goedkoop om te installeren. Dit komt omdat u ook een ventilatiesysteem en gasleidingen moet installeren. Dus je zou het zelf kunnen doen, maar we raden het niet aan. U moet waarschijnlijk een professionele loodgieter of gasfitter (met vergunning) inhuren.
2. toegang tot gas
Als u in een plaats woont waar uw huis van gas wordt voorzien, is dit uiteraard geen probleem. Als aardgas echter niet beschikbaar is in uw regio en u toch een gasboiler wilt gebruiken, moet u een propaantank laten installeren, leidingen laten aanleggen en regelmatig bevoorraden.
3. veiligheid
Oké, we denken er niet graag over na, maar als je ergens gas voor gebruikt, is veiligheid een probleem. Er bestaat altijd een risico op een gasexplosie, vooral als niet regelmatig onderhoud wordt gepleegd.
Hoe koop ik de beste warmtepompboiler
1. energie-efficiëntie van een warmtepompboiler
Allereerst is het belangrijk om de energiefactor te kennen van de boiler die u wilt kopen. Of het nu gaat om een warmtepompboiler of een gasketel, energie-efficiëntie is van cruciaal belang voor uw totale energiekosten.
Om het energierendement van een waterverwarmer te bepalen, kunt u gebruik maken van de energiefactor. In het algemeen geldt: hoe hoger de energiefactor, hoe hoger de energie-efficiëntie. In het algemeen hebben hybride boilers een hogere energiefactor dan gasketels.
2. opslagcapaciteit van een warmtepompboiler
Ten tweede moet u bepalen hoeveel warm water voldoende is. De grootte van uw huishouden en de vraag naar warm water zullen ook van invloed zijn op uw keuze. Voor een constante stroom warm water is een gasboiler het beste.
Een warmtepompboiler daarentegen is goed voor kleinere tot grotere huishoudens. Het hangt allemaal af van uw behoeften.
3. garantieperiode voor een warmtepompboiler
Aangezien de onderhoudskosten ook deel uitmaken van de langetermijnkosten van een boiler, is de lengte van de garantie belangrijk.
Moet u kiezen voor een hybride boiler in plaats van een gasketel?
We kunnen u niet zeggen welke u moet kiezen, want uw beslissing moet afhangen van uw behoeften. Maar na het doornemen van de voor- en nadelen van elk type boiler, hopen we dat de beslissing gemakkelijker zal zijn.
Als u contact wilt opnemen met een waterverwarmer expert, kunt u dat hier doen.
Het belangrijkste is dat u snel een overzicht krijgt van uw situatie. Waar u woont, of u toegang hebt tot brandstof, hoe groot uw huishouden is, enzovoort.
Maar eerst moet u leren hoe u een boiler moet dimensioneren. Als u eenmaal een goed idee hebt van uw behoeften, is het gemakkelijker om te weten welke boiler het beste aan die behoeften voldoet. Voor meer informatie, bezoek deze warmtepompboiler website.
De prijs van een warmtepompboiler
Hoe het werkt, hoeveel het u zal kosten en hoeveel u kunt besparen. Wanneer was de laatste keer dat u uw boiler heeft gecontroleerd? “Uit het oog, uit het hart” is een oud gezegde dat samenvat hoe vaak we eraan denken.
Zolang we warm water hebben wanneer we de kraan opendraaien, denken we vaak niet aan het toestel dat in de garage, kelder of bijkeuken staat. Uw boiler is een van de meest inefficiënte apparaten in uw huis.
Elektrische boilers zijn goed voor gemiddeld 15% van uw elektriciteitskosten. Hoe ouder uw boiler is, hoe minder energiezuinig hij is.
Dit is waar warmtepompboilers om de hoek komen kijken: de nieuwe en meer energie-efficiënte elektrische boilers. Warmtepompboilers kunnen tot 60% minder energie verbruiken dan traditionele elektrische boilers.
Hoe werkt een warmtepompboiler?
Warmtepompboilers gebruiken elektriciteit om warmte van de ene plaats naar de andere over te brengen, in plaats van zelf warmte op te wekken zoals een conventionele elektrische boiler. Hierdoor zijn ze twee tot drie keer zo efficiënt.
Zie een warmtepompboiler als een koelkast die in omgekeerde richting werkt. Een koelkast onttrekt warmte aan de binnenkant van een kast en geeft die af aan de ruimte waarin hij staat.
Een warmtepompboiler onttrekt warmte aan de omgevingslucht en geeft die af aan een tank met een hogere temperatuur om water te verwarmen. Warmtepompboilers worden ook wel “hybride boilers” genoemd, omdat ze tijdens periodes van hoog warmwaterverbruik automatisch kunnen overschakelen op gewone elektrische weerstandsverwarming.
U kunt het bedieningspaneel op uw toestel gebruiken om de waterverwarmer in te stellen op verschillende instellingen, waaronder de hybride modus.
Als u geen automatische omschakeling wenst, stelt u hem gewoon in op de normale warmtepomp modus.
Veel bedieningspanelen hebben meerdere instellingen en standen om zoveel mogelijk energie te besparen.
Als uw twee kinderen tegelijkertijd in verschillende badkamers douchen terwijl u de vaatwasser laat draaien, kunt u deze op High Demand of Hybrid instellen om voldoende heet water te krijgen.
De hybride stand is de meest energiezuinige stand voor dagelijks gebruik.
Hoeveel kunt u besparen met een warmtepompboiler?
Als elk huishouden in België een warmtepompboiler zou gebruiken, zou dat een besparing van enkele honderden miljoenen euro’s per jaar opleveren. Met een warmtepompboiler kan een huishouden van vier personen ongeveer 300 tot 400 euro per jaar aan elektriciteitskosten besparen.
Dit komt neer op een besparing van ongeveer € 3.500 gedurende de levensduur van een typische warmtepompboiler. Hoe groter uw huishouden, hoe sneller u uw investering zult terugverdienen.
Hoeveel zal een warmtepompboiler u kosten?
Zoals de meeste dingen die efficiënter werken en u geld besparen, kost een warmtepompboiler veel meer dan een conventionele elektrische boiler. Het is raadzaam om uw warmtepompboiler door een vakman te laten installeren om het energierendement te optimaliseren.
Wanneer u een gekwalificeerde vakman kiest om uw waterverwarmer te installeren, houd dan het volgende in gedachten:
- Verkrijgen van een schriftelijke offerte
- Vraag naar referenties
- Kies een professionele aannemer
- Zorg ervoor dat zij de nodige vergunningen verkrijgen en de plaatselijke bouwvoorschriften kennen.
Uiteindelijk zullen de initiële kosten gedurende de levensduur van de boiler worden gecompenseerd door de besparingen op uw elektriciteitsrekening.
Waarom een warmtepompboiler kopen?
Als u op zoek bent naar een nieuwe elektrische boiler, kunt u overwegen meer geld uit te geven aan een warmtepompboiler. De besparingen zijn aanzienlijk, vooral voor grotere huishoudens.
Warmtepompboilers hebben een langere levensduur (ongeveer 13 tot 15 jaar) dan conventionele elektrische boilers (ongeveer 8 tot 12 jaar), waardoor ze een goede investering zijn.