Warmtepompboiler kopen | IZI Heat boilers – prijzen aanvragen

Wil je graag een warmtepompboiler kopen? De IZI HEAT Warmtepompboilers zijn van uitstekende kwaliteit en worden aangeboden aan zeer scherpe prijzen. Bovendien zijn deze warmtepompboilers veel energiezuiniger dan gewone boilers.

Aarzel dus niet en neem contact met ons op om je gepersonaliseerde prijsofferte te ontvangen:

prijs van een warmtepompboiler IZI Heat

Koop een warmtepompboiler

U kunt de komende 10 jaar tot 5.000 euro besparen door over te schakelen op een warmtepompboiler. Deze gids vertelt u alles wat u moet weten over warmtepompboilers.

Een korte inleiding tot hybride warmtepompen

De laatste decennia zijn warmtepompboilers steeds populairder geworden in België. En niet zonder reden. Warmtepompboilers – ook wel hybride boilers genoemd – zijn de meest energie-efficiënte en milieuvriendelijke optie (na zonne-energie).

Ze zijn dus kosteneffectief in het gebruik en laten een veel kleinere ecologische voetafdruk achter. Veel huiseigenaren kunnen €300 tot €600 per jaar besparen door over te schakelen op een warmtepompboiler.

Ze zijn duurder om te installeren dan traditionele elektrische boilers. Maar omdat de besparingen zo hoog zijn, betalen deze systemen zichzelf snel terug. De volgende gids vertelt u alles wat u moet weten voordat u overschakelt op een warmtepompboiler.

Hoe werken warmtepompboilers?

Warmtepompboilers onttrekken warmte aan de omgevingslucht om water te verwarmen, in plaats van elektriciteit of gas te gebruiken.

Met andere woorden, zij transporteren energie in plaats van deze op te wekken. Warmtepompen werken als een koelkast in omgekeerde volgorde.

Terwijl een koelkast warmte onttrekt aan een behuizing en deze afgeeft aan de omringende ruimte, onttrekt een autonome luchtwarmtepompboiler warmte aan de omringende lucht en geeft deze – bij een hogere temperatuur – af aan een tank om water te verwarmen.

Tegenwoordig hebben de meeste warmtepompboilers ook een elektrische weerstandsverwarmer voor het geval de luchttemperatuur in de kamer niet warm genoeg is om de boiler te gebruiken.

Daarom worden ze ook wel hybride warmtepompen genoemd. Omdat zij gebruik maken van de omgevingslucht, moeten warmtepompen worden geïnstalleerd in een gedeelte van het huis waar het hele jaar door een temperatuur van 5 tot 30 °C heerst.

Zij hebben ook een luchtvolume van ten minste 28 kubieke meter rond de warmtepompboiler nodig om te kunnen werken.

Warmtepompboiler kopen
prijs van een warmtepompboiler IZI Heat

Redenen om een warmtepompboiler te kopen

Wat zijn de voor- en nadelen van hybride boilers of warmtepompboilers?

Voordelen van een warmtepompboiler

1. energie-efficiëntie

Met uitzondering van thermische zonne-energiesystemen zijn warmtepompboilers het meest energie-efficiënt. De meeste hebben een energiefactor van ten minste 2 (vergeleken met 0,6-0,98 voor conventionele tanks). Dit betekent dat u elk jaar minder geld kwijt bent aan elektriciteit.

2. milieuvriendelijk

Dankzij hun energie-efficiëntie zijn warmtepompboilers ook de meest milieuvriendelijke. Hun koolstofvoetafdruk kan 2 tot 4 keer kleiner zijn dan die van een conventionele elektrische boiler. Om die reden zijn milieugroeperingen enthousiast over warmtepompen.

3. subsidies en toelagen

De overheid geeft u 300 euro subsidie voor de aanschaf van een warmtepompboiler.

Nadelen van een warmtepompboiler

1. hogere initiële kosten

Als u in een plaats woont waar er geen subsidies zijn voor warmtepompboilers, zullen de initiële kosten waarschijnlijk hoger zijn. Dit komt omdat de units vaak duurder zijn dan traditionele tanks en tankloze opties, en de installatie ingewikkelder is (wat betekent dat een installateur er meer tijd aan besteedt).

2. een beetje achtergrondgeluid

Sommige huiseigenaren klagen over een lage achtergrondbrom wanneer een hybride warmtepomp of warmtepompboiler werkt. Maar als je het op de juiste plaats installeert, zou dat geen probleem moeten zijn.

Kosten van een warmtepompboiler

De initiële kosten van een warmtepomp hangen af van een aantal factoren, zoals welke unit u koopt, hoe lang het duurt om hem te installeren en voor hoeveel subsidies u in aanmerking komt.

Kosten per eenheid

Warmtepompboilers (hybride boilers) kosten tussen 2.000 euro voor 200-litervaten en 2.500 tot 3.000 euro voor 300-litervaten, van de beste fabrikanten. De grootte van de tank en de kwaliteit van de warmtepompopslagtank hebben de grootste invloed op de prijs.

Arbeidskosten

Een loodgieter heeft ongeveer 6 uur nodig: Het kost dan tussen €300 en €600 om een hybride warmtepompboiler te installeren.

Elektricien

Als u een conventionele elektrische boiler vervangt, is de elektrische installatie voor een warmtepompboiler al voorbereid. Als u echter een gasboiler vervangt, kan het nodig zijn een elektricien te laten komen om een 220-volt circuit aan te leggen.

Middelen en instrumenten

Uw installateur heeft een reeks materialen nodig om uw warmtepompboiler te installeren.

Kosten

Sommige loodgieters rekenen tussen €25 en €75 om oude boilers te verwijderen. Maar velen doen het gratis.

Wilt u precies weten hoeveel het kost om een warmtepompboiler in uw huis te installeren? Kijk hier op deze website om een gratis offerte te krijgen van een erkende loodgieter.

prijs van een warmtepompboiler IZI Heat

Jaarlijkse bedrijfskosten voor een warmtepompboiler

De bedrijfskosten, of de waarschijnlijke jaarlijkse kosten voor het gebruik van uw warmtepompboiler, hangen af van het rendement van uw boiler, de energiekosten in uw huis en de hoeveelheid warm water die u gebruikt.

Dit heeft de grootste invloed op de bedrijfskosten:

Energiefactor

Dit is een maatstaf voor de hoeveelheid elektriciteit die uw warmtepompboiler nodig heeft om uw water te verwarmen. De meeste warmtepompen hebben een energiefactor van 2, dat is ongeveer 2-3 keer hoger dan een conventionele tank.

Energieverbruik

Dit is de hoeveelheid energie die uw warmtepomp per maand of jaar verbruikt. Een gemiddelde warmtepomp verbruikt 2.195 kWh per jaar aan elektriciteit (kWh/jaar). Hoe groter de tank, hoe meer energie er wordt verbruikt.

Energiekosten

Dit zijn de kosten van elektriciteit in uw huis. De kosten van elektriciteit worden gemeten in centen per kilowattuur (€/kWh). Om hier een idee van te krijgen, kijkt u naar uw energierekening.

Een gemiddelde boiler kost ongeveer €200 per jaar, vergeleken met €400-800 voor veel conventionele boilers. Voor een gezin van vier bedraagt de gemiddelde jaarlijkse kostprijs van een warmwaterboiler 300 euro, tegenover 600 euro voor elektrische boilers.

Hoe vindt u de juiste maat waterverwarmer

Om uit te vinden welk type hybride boiler u nodig hebt, kijkt u naar het “eerste uur vermogen” van elk model dat u evalueert. Het eerste uur geeft aan hoeveel warm water u in een bepaald uur kunt gebruiken voordat de tank moet worden bijgevuld en meer water moet worden verwarmd.

Vervolgens moet u een schatting maken van de maximale hoeveelheid warm water die u en uw gezin in een bepaald uur zullen gebruiken. Om dit te doen, moet u het debiet van al uw eindgebruikers (douches, kranen, vaatwassers, enz.) bepalen en vervolgens optellen hoeveel u in één uur verbruikt.

Het gemiddelde verbruik van een douche bedraagt 7 liter per minuut (voor douchekoppen met een laag debiet is dit minder). Als twee mensen in uw huis om de 10 minuten douchen, hebt u ongeveer 150 liter warm water nodig.

Maar stel dat een van jullie zich moet scheren na het douchen. Het gemiddelde debiet van een wastafel is 2 liter per minuut. Als dat 2 minuten duurt, heb je nog 3 liter nodig.

Laten we zeggen dat je de vaatwasser wilt aanzetten na het douchen. Een gemiddelde vaatwasser verbruikt 22 liter (energiezuinige modellen verbruiken 14 liter).

Als je al die liters bij elkaar optelt, krijg je 180 liter. Dit betekent dat je waarschijnlijk een 200-liter tank nodig hebt.

Maar hoe groter de tank, hoe meer hij kost. Dus als u geld wilt besparen, kunt u ’s avonds de afwasmachine aanzetten en ’s morgens douchen. Of jij en je partner kunnen 3 minuten minder douchen….

Als u met een loodgieter wilt spreken om uit te zoeken welke grootte van warmwaterboiler het beste is voor uw huis, vraag dan hier op deze website naar prijzen voor 200 liter warmtepompboilers of 300 liter warmtepompboilers enz.

prijs van een warmtepompboiler IZI Heat

Warmtepompboilers vergeleken met conventionele gas- en elektrische boilers: verschillen

Warmtepompboilers zijn ongeveer 800 tot 1.200 € duurder dan de goedkoopste standaard gas- en elektrische modellen. Dit roept de vraag op: is het het extra geld waard?

1. aanzienlijk lagere exploitatiekosten

Naast de initiële kosten van een boiler is het belangrijk te kijken naar de jaarlijkse gebruikskosten. 

Tenslotte verbruiken boilers ongeveer 20% van de totale energie die in uw huis wordt verbruikt.

Als je bedenkt dat de gemiddelde huiseigenaar tussen de 1.500 en 2.500 euro per jaar aan energie uitgeeft, is dat vrij weinig. Warmtepompboilers zijn doorgaans vier keer efficiënter dan conventionele gas- en elektrische modellen. Dit betekent dat een gemiddeld huishouden ongeveer 400-800 euro per jaar bespaart. 

Met andere woorden, een hybride warmtepompboiler verdient zichzelf in 1 tot 2 jaar terug. Over een periode van 10 jaar kunt u tussen 3.000 en 5.000 euro besparen. Niet slecht.

2. langere garantie

Naast de jaarlijkse besparing, krijgt u meestal ook een langere garantie wanneer u een warmtepompboiler koopt.

3. subsidies voor een warmtepompboiler

Zoals hierboven vermeld, zijn er ook subsidies beschikbaar wanneer u een hybride boiler of een warmtepompboiler koopt. Momenteel geeft de Vlaamse regering een premie van 300 euro voor de aankoop van een warmtepompboiler.

4. lagere koolstofvoetafdruk

Verreweg de beste eigenschap van warmtepompen is hun lage koolstofvoetafdruk. Afgezien van zonnepanelen, die vaak nog duur zijn, zijn warmtepompen de milieuvriendelijkste warmwatertoestellen op de markt. 

Dankzij hun hoge energie-efficiëntie stoot de gemiddelde warmtepompboiler vier keer minder emissies uit dan conventionele gas- en elektrische boilers.

Warmtepompboiler kopen

Warmtepompboilers vs. tankloze boilers: verschillen

Veel mensen die een warmtepompboiler overwegen, overwegen ook een tankloze boiler. Dit komt omdat beide energiezuiniger zijn dan traditionele gas- en elektrische boilers. Beide leiden dus tot besparingen op de lange termijn. Waarin verschillen hybride warmtepompboilers van tankloze boilers?

1. meer onmiddellijke capaciteit

De beste warmtepompboilers op de markt bieden veel meer capaciteit voor onmiddellijk warm water dan tankloze boilers. Stel, u en uw gezin komen thuis van een kampeertocht of een voetbalwedstrijd en iedereen wil tegelijk douchen. Als u een warmtepompboiler hebt, is dit geen probleem.

Met een 200-liter tank kunt u bijvoorbeeld 4 douches achter elkaar nemen. Maar als u een tankloze boiler hebt gekocht, zal uw gezin waarschijnlijk problemen hebben als drie van u tegelijk willen douchen.

Dus als u veel warm water in één keer nodig hebt, is de warmtepomp de beste keuze.

2. kleinere ecologische voetafdruk

Hoewel boilers milieuvriendelijker zijn dan traditionele gas- en elektrische boilers, zijn ze nog altijd niet beter dan warmtepompboilers. Een gemiddelde warmtepompboiler stoot slechts ongeveer half zo veel CO2 uit (200 kg per jaar) als een tankloos model (400 kg per jaar). Waarom? Warmtepompen transporteren warmte, terwijl tankloze boilers warmte opwekken.

Wat is een warmtepompboiler?

Warmtepompboilers onttrekken warmte aan de lucht en brengen die over op het verwarmingswater.

Daarom worden ze ook wel “lucht warmtepompen” genoemd. Ze werken op elektriciteit, maar zijn ongeveer drie keer zo efficiënt als een conventionele elektrische boiler. Wanneer ze in de juiste omgeving worden gebruikt, besparen ze energie en geld en verminderen ze de uitstoot van broeikasgassen.

Als u overweegt een warmtepompboiler te kopen of meer informatie wilt, vraag dan een gratis en vrijblijvende offerte aan.

IZI Heat warmtepompboiler

Hoe werkt een warmtepompboiler?

Een warmtepomp werkt volgens hetzelfde principe als een koelkast, maar in plaats van warmte uit de koelkast te pompen om hem te koelen, pompt hij warmte in het water.

Elektriciteit wordt gebruikt om een koelmiddel door het systeem te pompen. Het koelmiddel draagt de uit de lucht geabsorbeerde warmte over aan het water in de tank. Warmtepompen werken met een koelmiddel dat verdampt bij lage temperaturen.

Het proces bestaat uit verschillende stappen:

Een vloeibaar koelmiddel stroomt door een verdamper waar het warmte absorbeert uit de lucht en een gas wordt. 

Het gasvormige koelmiddel wordt samengeperst in een elektrische compressor. Wanneer het gas wordt samengeperst, stijgt de temperatuur ervan, waardoor het heter wordt dan het water in de tank. 

Het hete gas stroomt naar een condensor waar het zijn warmte afgeeft aan het water en weer in een vloeistof verandert. 

Het vloeibare koelmiddel stroomt vervolgens naar een expansieventiel waar de druk wordt verlaagd zodat het kan afkoelen en de verdamper in kan gaan om de cyclus te herhalen.

Een warmtepompboiler gebruikt elektriciteit om de compressor en de ventilator aan te drijven, in tegenstelling tot een conventionele elektrische weerstandsverwarmer die elektriciteit gebruikt om het water rechtstreeks te verwarmen.

De warmtepompboiler is in staat een veel grotere hoeveelheid warmte-energie van de omgevingslucht naar het water over te brengen, waardoor hij zeer efficiënt is.

De hoeveelheid warmte die van de lucht naar het water kan worden overgedragen, hangt af van de omgevingstemperatuur.

Wanneer de buitentemperatuur hoger is dan die van het koude koelmiddel, neemt de warmtepompboiler warmte op en geeft die af aan het water.

Hoe warmer de buitenlucht is, hoe gemakkelijker het voor de warmtepomp is om warm water te leveren.

Als de buitentemperatuur daalt, kan minder warmte worden overgedragen, en daarom werken warmtepompboilers niet zo goed op plaatsen met lage temperaturen.

Opdat de verdamper voortdurend warmte zou kunnen opnemen, moet er een constante toevoer van verse lucht zijn. Een ventilator ondersteunt de luchtstroom en voert de gekoelde lucht af.

Warmtepompboilers zijn er in twee configuraties: geïntegreerde/compacte systemen en split-systemen.

 • Geïntegreerde/compacte warmtepompboilers: De compressor en de tank vormen één geheel.
 • Split warmtepompboilers: De tank en de compressor zijn gescheiden, zoals bij een split-airconditioner.
prijs van een warmtepompboiler IZI Heat

Tips voor het kopen van een warmtepompboiler

Als u een nieuwe boiler moet kopen omdat uw oude kapot is, of als u aan het renoveren bent, moet u zorgvuldig overwegen welk type boiler het meest geschikt is voor uw behoeften. Er zijn verschillende energie-efficiënte warmwatertechnologieën waaruit u kunt kiezen.

Waar moet ik op letten? De prestaties van de waterverwarmer en de keuze van de beste technologie voor uw situatie hangen af van een aantal factoren:

 • Hoeveel warm water u gebruikt
 • Het tijdstip van de dag dat u warm water gebruikt
 • De grootte van uw huis
 • Hoeveel mensen wonen in uw huishouden
 • De energiebronnen die op uw locatie beschikbaar zijn
 • De tarieven die voor u beschikbaar zijn

Er zijn ook meer algemene zaken waarmee u rekening moet houden bij de aankoop van uw systeem:

Waar kan ik mijn warmtepompboiler installeren?

Afhankelijk van het type systeem dat u wilt installeren, kunnen warmwatertoestellen binnen, buiten, op het dak of op een combinatie van deze plaatsen worden geïnstalleerd.

Idealiter moet de boiler in de buurt van de badkamer worden geplaatst, met korte leidingen tussen de tank en de kranen in de badkamer om de tijd tussen het opendraaien van een kraan en de ontvangst van warm water te verkorten.

Hoeveel zal de warmtepompboiler kosten?

De kosten van een boiler zijn niet alleen de prijs van het toestel. U moet ook rekening houden met de kosten van installatie, bediening en onderhoud, alsmede met de garantie voor het warmwatersysteem of onderdelen daarvan, zoals de compressor, de pomp, het bedieningspaneel of de geëvacueerde leidingen.

Er kunnen algemene renovatie subsidies of warmtepompboiler subsidies beschikbaar zijn om de kosten van uw warmtepompboiler te delen.

Welke energiebron zal mijn waterverwarmer gebruiken?

Afhankelijk van het feit of u een warmtepompboiler, een zonneboiler met elektrische bijverwarming of een zonneboiler met gas bijverwarming installeert, moet u nagaan of uw toestel op een bepaald tarief zal werken.

Welke vragen moet ik stellen over installaties?

Het is raadzaam bij de plaatselijke autoriteiten na te gaan of voor de installatie een vergunning vereist is, vooral voor installaties buitenshuis. Deze dienst kan door uw installateur worden verleend. 

Zorg ervoor dat de vaklui die het systeem installeren allemaal een vergunning hebben en erkend zijn om het werk als aannemer uit te voeren. Informeer naar de leveranciers/installateurs en vraag offertes voor de boilers waarin u geïnteresseerd bent.

Soorten ketels

Zorg ervoor dat u de verschillen kent tussen systemen en optionele onderdelen.

Er zijn ook een aantal specifieke aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij de aankoop van bepaalde technologieën:

Zonneboiler

 • In welke richting kan de zonnecollector worden gericht?
 • Heb ik vorst bescherming nodig?
 • Moet mijn dak verstevigd worden om het gewicht van het systeem te dragen?
 • Gas of elektrische verwarming?

Gasboiler

 • Heb ik toegang tot aardgas?

Warmtepompboiler

 • Is de eenheid geschikt voor het klimaat in mijn gebied?
 • Warmtepompboilers vereisen een adequate luchtstroom. Is de locatie geschikt om deze luchtstroom toe te laten?
 • Hoeveel geluid wordt er gegenereerd door de werking van de warmtepompboiler, en zullen mijn buren of anderen in mijn huis er last van hebben?

Elektrische boiler

 • Hernieuwbare elektriciteit of elektriciteit van het net?
 • Uw tariefopties als u elektriciteit van het net gebruikt: continu gebruik, gebruik buiten de piekuren of gebruik op basis van tijd?
Warmtepompboiler kopen
prijs van een warmtepompboiler IZI Heat