Warmtepompboiler of hybride boiler | IZI Heat Boilers

Koop je best een warmtepompboiler of hybride boiler? Lees dit artikel en kom het antwoord te weten. De warmtepompboilers van IZI heat zijn van de beste kwaliteit en worden aangeboden aan scherpe prijzen.

Heb je interesse in onze warmtepompboilers? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvende prijsofferte:

prijs van een warmtepompboiler IZI Heat
Warmtepompboilers IZI Heat

Warmtepomp of hybride boiler

Warmtepompboilers zijn de afgelopen decennia steeds populairder geworden. En met een goede reden. Warmtepompboilers – ook hybride boilers of hybride warmtepompen genoemd – zijn de meest energie-efficiënte en milieuvriendelijke optie (na zonne-energie). Daardoor zijn ze kosteneffectief in het gebruik en hebben ze een veel kleinere ecologische voetafdruk.

Veel huiseigenaren kunnen €200 tot €600 per jaar besparen door over te schakelen op een warmtepomp. Ze zijn duurder om te installeren dan conventionele ketels. Maar omdat de besparingen zo hoog zijn, verdienen deze systemen zichzelf vaak snel terug.

Hoe werken warmtepompboilers?

Warmtepompboilers onttrekken warmte aan de omgevingslucht om water te verwarmen in plaats van elektriciteit of gas te gebruiken. Met andere woorden, zij transporteren energie in plaats van deze op te wekken.

Terwijl een koelkast warmte onttrekt aan een doos en deze afgeeft aan de omringende ruimte, onttrekt een autonome lucht warmtepompboiler warmte aan de omgevingslucht en geeft deze – bij een hogere temperatuur – af aan een tank om water te verwarmen.

Tegenwoordig hebben de meeste warmtepompboilers ook een elektrische weerstandsverwarmer voor het geval de luchttemperatuur in de kamer niet warm genoeg is om de boiler te gebruiken.

Warmtepompboiler of hybride boiler
prijs van een warmtepompboiler IZI Heat

Wat zijn de voor- en nadelen van hybride boilers?

Voordelen van warmtepompboilers

Energie-efficiëntie – Met uitzondering van zonneboilers zijn warmtepompen het meest energie-efficiënt. De meeste hebben een energiefactor van ten minste 2 (vergeleken met 0,6-0,98 voor conventionele tanks). Dit betekent dat u elk jaar minder geld kwijt bent aan elektriciteit.

Milieuvriendelijk – Dankzij hun energie-efficiëntie zijn warmtepompboilers ook de meest milieuvriendelijke. Hun koolstofvoetafdruk kan 2 tot 4 keer kleiner zijn dan die van een conventionele boiler. Dit is de reden waarom milieugroeperingen dol zijn op warmtepompen.

Nadelen van een warmtepompboiler

Duurdere initiële kosten – Als u in een plaats woont waar er geen subsidies zijn voor warmtepompboilers, zullen de initiële kosten waarschijnlijk hoger zijn.

Dit komt omdat de units vaak duurder zijn dan traditionele tanks en tankloze opties, en ze zijn complexer om te installeren (wat betekent dat de installateur er meer tijd aan besteedt).

Licht achtergrondgeluid – Sommige huiseigenaren klagen over een laag achtergrondgeluid wanneer een hybride warmtepomp werkt. Maar als je het op de juiste plaats installeert, zou dit geen probleem mogen zijn.

IZI Heat prijzen
prijs van een warmtepompboiler IZI Heat

Prijs van warmtepompboilers

De prijs en de initiële kosten van een warmtepompboiler hangen af van een aantal factoren, zoals welke eenheid u koopt, hoe lang de installatie duurt en voor hoeveel subsidies u in aanmerking komt.

Kosten per eenheid

Warmtepompboilers (hybride) kosten een paar duizend euro voor tanks van 60 tot 80 of meer liter. De grootte van het reservoir en de kwaliteit van het product hebben de grootste invloed op de prijs van de warmtepompboiler.

Arbeid voor installatie

Het kost een installateur ongeveer twee uur om een hybride warmtepompboiler te installeren en de kosten kunnen variëren.

Elektricien

Als u een conventionele elektrische boiler vervangt, is het elektrische systeem al voorbereid op een warmtepompboiler. Als u echter een gasboiler vervangt, kan het nodig zijn een elektricien in te schakelen om een 220-volt circuit aan te leggen.

Benodigdheden en gereedschap – Uw loodgieter zal een aantal materialen nodig hebben om uw warmtepompboiler te installeren.

Verwijdering

Sommige loodgieters rekenen een vergoeding voor het verwijderen van oude boilers. Velen van hen doen het echter gratis.

Warmtepompboiler werking lucht warm water

Jaarlijkse bedrijfskosten voor een warmtepompboiler

De bedrijfskosten, d.w.z. de waarschijnlijke jaarlijkse kosten voor het gebruik van uw warmtepompboiler, zijn afhankelijk van het rendement van uw boiler, de energiekosten in uw huis en de hoeveelheid warm water die u gebruikt.

Dit zal de grootste invloed hebben op uw bedrijfskosten:

Energiefactor – Dit is een maatstaf voor de hoeveelheid elektriciteit die uw warmtepompboiler nodig heeft om uw water te verwarmen. De meeste warmtepompen hebben een energiefactor van 2, wat ongeveer 2 tot 3 keer hoger is dan een conventionele boiler.

Energieverbruik – Dit vertelt u hoeveel energie uw warmtepomp per maand of jaar verbruikt. Hoe groter de tank, hoe meer energie hij waarschijnlijk zal verbruiken.

Energiekosten – Dit is hoeveel elektriciteit kost waar u woont. De elektriciteitskosten worden gemeten in centen per kilowattuur (euro/kWh).

Een gemiddelde boiler kost ongeveer 250 euro per jaar, vergeleken met 400-800 euro voor veel conventionele boilers. Voor een gezin van vier bedraagt de gemiddelde kostprijs van een boiler 300 euro per jaar, tegenover 600 euro voor elektrische boilers.

prijs van een warmtepompboiler IZI Heat

Waterverwarmer

Om uit te vinden welke maat hybride boiler u nodig heeft, kijkt u naar de “eerste uur waarde” van elk model dat u evalueert. De waarde voor het eerste uur geeft aan hoeveel warm water u in een bepaald uur kunt gebruiken voordat de tank moet worden bijgevuld en meer water moet worden verwarmd.

Vervolgens moet u een schatting maken van de maximale hoeveelheid warm water die u en uw gezin in een bepaald uur zullen gebruiken. Daartoe moet u het debiet van alle eindgebruikers (douches, kranen, vaatwassers, enz.) bepalen en vervolgens optellen hoeveel u in eenzelfde uur verbruikt.

Het gemiddelde verbruik van een douche bedraagt 2 liter per minuut (voor douchekoppen met een laag debiet ligt dit lager). Als er twee mensen in uw huis wonen die elk 10 minuten douchen, hebt u 40 liter warm water nodig.

Maar stel dat een van jullie zich moet scheren na het douchen. Het gemiddelde debiet van een gootsteen is 0,5 liter per minuut. Als dat 2 minuten duurt, heb je nog 1 liter nodig.

Laten we zeggen dat je de vaatwasser wilt aanzetten na het douchen. Een gemiddelde vaatwasser gebruikt 6 liter (energiezuinige modellen gebruiken 4 liter).

Als je al deze liters bij elkaar optelt, krijg je 40 + 1 + 6, dat is 46 liter. Dit betekent dat je waarschijnlijk een 50-liter tank nodig hebt.

Maar hoe groter de tank, hoe meer hij kost. Dus als u geld wilt besparen, kunt u de vaatwasser ’s avonds laten draaien en ’s morgens douchen. Of u en uw partner kunnen 3 minuten korter douchen en hebben dan maar een 40 liter tank nodig.

Warmtepompboiler of hybride boiler

Warmtepompboiler vergeleken met conventionele gasketel of elektrische boiler

Warmtepompboilers zijn iets duurder dan de goedkoopste standaard gasketels en elektrische boilers. Dit roept de vraag op: is het het extra geld waard?

Aanzienlijk lagere bedrijfskosten

Naast de initiële kosten van een boiler is het belangrijk te kijken naar de jaarlijkse gebruikskosten.

Tenslotte verbruiken boilers ongeveer 20% van de totale energie die in uw huis wordt verbruikt. Als je bedenkt dat de gemiddelde huiseigenaar tussen de €2.000 en 3.500 per jaar aan energie uitgeeft, is dat vrij weinig.

Warmtepompboilers zijn over het algemeen 4x efficiënter dan conventionele gas- en elektrische modellen. Dit betekent dat een gemiddeld huishouden ongeveer 300-400 euro of meer per jaar bespaart.

Met andere woorden, een hybride warmtepomp of warmtepompboiler verdient zichzelf binnen 2 tot 3 jaar terug. In 10 jaar bespaar je tussen de 3.000 en 4.000 euro. Niet slecht.

Langere garantie

Naast de jaarlijkse besparing, krijgt u meestal ook een langere garantie wanneer u een warmtepompboiler koopt.

Subsidies voor een warmtepompboiler

Zoals we al eerder zeiden, zijn er ook veel kortingen beschikbaar wanneer u een hybride boiler of een warmtepompboiler koopt. 

Momenteel kunt u een subsidie van de overheid krijgen wanneer u een warmtepompboiler koopt.

Kleinere ecologische voetafdruk

Verreweg het beste kenmerk van warmtepompen is hun kleine koolstofvoetafdruk. Afgezien van zonnepanelen zijn warmtepompen de meest milieuvriendelijke boilers op de markt. 

Dankzij hun hoge energie-efficiëntie produceert de gemiddelde warmtepompboiler vier keer minder emissies dan conventionele gas- en elektrische modellen.

Warmtepomp vs. Tankless waterverwarmer

Veel mensen die een warmtepompboiler overwegen, overwegen ook een tankloze boiler. Dit komt omdat beide energie-efficiënter zijn dan traditionele gas- en elektrische boilers. Beide leiden dus tot besparingen op lange termijn. Wat is het verschil tussen hybride warmtepompboilers en tankloze boilers?

Meer onmiddellijke capaciteit

De beste warmtepompboilers op de markt bieden veel meer capaciteit voor onmiddellijk warm water dan tankloze boilers. Stel, u en uw gezin komen thuis van een kampeertocht of een voetbalwedstrijd en iedereen wil tegelijk douchen. Als je een warmtepomp boiler hebt, is dat geen probleem.

Kleinere koolstofvoetafdruk

Hoewel cisterna-loze boilers milieuvriendelijker zijn dan traditionele gas- en elektrische boilers, kunnen ze niet concurreren met warmtepompen. 

Een gemiddelde warmtepompboiler stoot slechts ongeveer half zo veel CO2 uit (200 kg per jaar) als een tankloos model (400 kg per jaar). Waarom? Warmtepompen transporteren warmte, terwijl tankloze boilers warmte opwekken.

prijs van een warmtepompboiler IZI Heat

Energiebesparende warmtepompboilers

De meeste huiseigenaren die een warmtepomp bezitten, gebruiken die om hun huis te verwarmen en te koelen.

Een warmtepomp kan echter ook worden gebruikt om water te verwarmen – hetzij als een stand-alone waterverwarmingssysteem, hetzij als een gecombineerd waterverwarmings- en ruimteconditioningssysteem.

Hoe werken warmtepompboilers?

Warmtepompboilers gebruiken elektriciteit om warmte van de ene plaats naar de andere over te brengen in plaats van rechtstreeks warmte op te wekken. Daardoor zijn ze twee tot drie keer energie-efficiënter dan conventionele elektrische boilers.

Om de warmte te verplaatsen, werken warmtepompen, net als warmtepompboilers, in omgekeerde volgorde, net als een koelkast.

Terwijl een koelkast warmte onttrekt aan een kast en deze overdraagt aan de omringende ruimte, onttrekt een stand-alone luchtwarmtepompboiler warmte aan de omringende lucht en geeft deze – bij een hogere temperatuur – af aan een tank om water te verwarmen.

U kunt een stand-alone warmtepomp-waterverwarmingssysteem kopen als een geïntegreerde eenheid met een ingebouwd wateropslagvat en extra weerstandsverwarmingselementen.

U kunt een warmtepomp ook achteraf installeren in combinatie met een bestaande conventionele warmwatertank.

Warmtepompboilers moeten worden geïnstalleerd op plaatsen waar de temperatuur het hele jaar door tussen 5º C en 30º C ligt en waar er een luchtruimte van ten minste 30 kubieke meter rond de boiler is.

De koele afvoerlucht kan in de kamer of buiten worden afgevoerd. Installeer het in een ruimte met een teveel aan warmte, b.v. een stookruimte. Warmtepompboilers werken niet efficiënt in een koude ruimte.

Zij hebben de neiging de ruimte waarin zij zijn geïnstalleerd, af te koelen. U kunt ook een luchtwarmtepompsysteem installeren dat verwarming, koeling en warmwaterproductie combineert.

Deze gecombineerde systemen onttrekken hun warmte in de winter aan de buitenlucht en in de zomer aan de binnenlucht. Omdat ze warmte aan de lucht onttrekken, werken alle types luchtwarmtepompsystemen efficiënter in warme klimaten.

Huiseigenaars installeren vooral geothermische warmtepompen, die in de winter warmte uit de grond halen en in de zomer warmte uit de binnenlucht, om hun huizen te verwarmen en te koelen.

U kunt een desuperheater toevoegen aan een geothermisch warmtepompsysteem om warm water te leveren.

Een oververhitter is een kleine, extra warmtewisselaar die oververhitte gassen van de compressor van de warmtepomp gebruikt om water te verwarmen. Dit warme water wordt vervolgens naar de boiler van het huis geleid.

Superverwarmers zijn ook beschikbaar voor tankloze of on-demand waterverwarmers. In de zomer gebruikt de superverwarming de overtollige warmte die anders aan de grond zou worden afgegeven. Dus als de geothermische warmtepomp in de zomer vaak draait, kan hij al uw water verwarmen.

In de herfst, winter en lente – wanneer de oververhitter niet zoveel overtollige warmte produceert – moet u meer vertrouwen op uw voorraadvat of boiler om het water te verwarmen.

Sommige fabrikanten bieden ook geothermische warmtepompsystemen met drie functies aan: Verwarming, koeling en warmwaterproductie. Zij maken gebruik van een afzonderlijke warmtewisselaar om aan alle warmwaterbehoeften van een huishouden te voldoen.

IZIHeat

Een warmtepompboiler kopen

Warmtepompboilers hebben meestal een hogere initiële kostprijs dan traditionele boilers, zoals gasketels of elektrische boilers. De bedrijfskosten zijn echter lager, wat de hogere aanschaf- en installatiekosten kan compenseren. Voordat u een warmtepomp/boiler koopt, moet u ook het volgende in overweging nemen:

  • Omvang en eerste bedrijfsuur
  • Brandstofsoort en beschikbaarheid
  • Energie-efficiëntie (energiefactor)
  • Totale kosten

Installatie en onderhoud van een warmtepompboiler

Een juiste installatie en onderhoud van uw warmtepompboiler kunnen het energierendement optimaliseren. 

De correcte installatie van een warmtepompboiler hangt af van vele factoren. Deze factoren zijn onder meer het soort brandstof, het klimaat, plaatselijke bouwvoorschriften en veiligheidskwesties.

Daarom kunt u uw warmtepompboiler het beste laten installeren door een gekwalificeerde loodgieter en verwarmingsmonteur (of een installateur/ontwerper van een aardwarmtepompsysteem).

Wanneer u een gekwalificeerde vakman kiest, moet u het volgende doen:

  • Vraag om een schriftelijke prijsopgave
  • Vraag naar referenties
  • Zorg ervoor dat het bedrijf indien nodig een plaatselijke vergunning kan krijgen en bekend is met de plaatselijke bouwvoorschriften.
  • Regelmatig onderhoud van de warmwaterboiler kan de levensduur van uw warmtepompboiler aanzienlijk verlengen en het efficiëntie verlies tot een minimum beperken. Raadpleeg de gebruikershandleiding voor specifieke onderhoudsaanbevelingen.

Verbetering van de energie-efficiëntie (COP)

Nadat uw warmwaterboiler (warmtepompboiler) correct is geïnstalleerd en onderhouden, kunt u een aantal energiebesparende strategieën proberen om uw waterverwarming rekeningen te verlagen.

Sommige energiebesparende toestellen en systemen zijn kosteneffectiever wanneer ze samen met de boiler/warmtepompboiler worden geïnstalleerd.

Warmtepompboiler of hybride boiler
prijs van een warmtepompboiler IZI Heat