Warmtepompboiler: werking, voordelen, prijs | IZI Heat

IZI HEAT warmtepompboilers zijn een energie-efficiënte manier om in de behoefte aan warm water te voorzien. Bovendien zijn deze veel energiezuiniger dan elektrische boilers.

Interesse in onze warmtepompboilers? Neem gerust contact met ons op en wij maken voor jou een vrijblijvende persoonlijke prijsofferte:

prijs van een warmtepompboiler IZI Heat

Wat is een warmtepompboiler?

Warmtepompboilers zijn een energie-efficiënte manier om in de behoefte aan warm water te voorzien en kunnen een warmtepomp voor ruimteverwarming aanvullen. 

Deze boiler kan worden beschouwd als een soort lucht warmtepomp, die warmte aan de omgevingslucht onttrekt en deze in de pomp laat circuleren om de temperatuur verder te verhogen. 

Een warmtepompboiler is twee tot drie keer efficiënter dan een elektrische boiler, omdat hij warmte transporteert in plaats van zelf warmte op te wekken. 

Het rendement van een warmtepompboiler hangt af van de kwaliteit van het systeem, de kwaliteit van de installatie, de gemiddelde temperaturen in uw klimaat en de plaatsing van de compressor.

Warmtepompboiler
prijs van een warmtepompboiler IZI Heat

Soorten warmtepompboilers

Er zijn twee soorten warmtepompboilers:

Split systemen: Het waterreservoir en de compressor zijn gescheiden – zoals bij een airconditioner.

Geïntegreerde eenheden: Zowel de compressor als het waterreservoir zijn samen ondergebracht. Het gehele systeem wordt gewoonlijk buiten geïnstalleerd.

Hoe werken warmtepompboilers?

Warmtepompboilers gebruiken elektriciteit om omgevingslucht aan te zuigen en door de pomp te laten circuleren, die de temperatuur ervan verhoogt en vervolgens afgeeft aan het waterreservoir, zodat het kan worden gebruikt om water te verwarmen. 

Een warmtepompboiler werkt in principe als een koelkast, maar dan in omgekeerde volgorde. In plaats van warme lucht van binnen naar buiten te zuigen, zuigt een warmtepompboiler omgevingslucht van buiten aan en verwarmt deze binnen. 

Een warmtepompboiler is efficiënter dan een elektrische boiler omdat hij geen elektriciteit nodig heeft om warmte op te wekken, zoals een elektrische boiler dat wel heeft. In plaats daarvan absorbeert het warmte van buitenaf en gebruikt het vervolgens elektriciteit om deze warmte te laten circuleren en uiteindelijk aan het water af te geven.

Bij dit type warmtepomp wordt condensaat geproduceerd tijdens het proces en moet u een condensaat verwijdering systeem installeren (dat ook een condensatiepomp kan zijn).

Werken warmtepompboilers in koude klimaten?

Warmtepompboilers nemen omgevingslucht aan en verwarmen die in het systeem. Wanneer de omgevingslucht koud is, moet de warmtepomp harder werken om deze te verwarmen, waardoor deze minder efficiënt is in koude klimaten.

Ze werken het best wanneer de temperatuur het hele jaar door tussen 4°C en 32°C ligt. 

Warmtepompboilers hebben ook de neiging om de omringende ruimte af te koelen, aangezien de koude lucht wordt uitgestoten terwijl de warme lucht in de boiler wordt gehouden.

Dit betekent dat u in de winter een warmtepompboiler heeft die uw kamer verder koelt. 

Als u echter een stookruimte hebt met houtketels of olieketels, kunt u de warmtepompboiler ook daar installeren, zodat het warmteverlies van de ketels wordt opgevangen.

Installatie van een warmtepompboiler

De correcte installatie van een warmtepompboiler hangt af van vele aspecten.

Enkele van deze factoren zijn de indeling van uw huis, het klimaat en de plaatselijke bouwvoorschriften. Het is daarom raadzaam om een gekwalificeerde installateur en verwarmingsinstallateur in de arm te nemen die uw warmtepomp vakkundig kan installeren.

Warmtepompboilers moeten een luchtruimte van ten minste 28 kubieke meter rond de exacte boiler hebben.

De afgezogen koele lucht kan naar binnen of naar buiten worden geleid, maar het is het beste deze te installeren op een plaats met een teveel aan warmte, zoals een stookruimte. Warmtepompboilers kunnen wat lawaaierig zijn, wat nog een reden is waarom het installeren ervan in een stookruimte een goede oplossing zou zijn.

De installatietijd bedraagt ongeveer 1 tot 3 dagen, zodat het proces zorgvuldig moet worden gepland.

Is een warmtepompboiler de moeite waard?

Een goed ontworpen en geïnstalleerde boiler verbruikt minder energie dan een gewone elektrische boiler, waardoor het een lonende investering voor uw huis is.

Warmtepompboilers kunnen bijvoorbeeld werken waar zonneboilers falen. Als u het juiste warmtepomp watersysteem kiest, kunt u het ook gebruiken om een ‘centraal verwarmingssysteem’ te laten werken.

Hierbij wordt warm water uit de tank door een systeem van vloerverwarmingsbuizen gepompt. Andere warmtepompsystemen kunnen ook worden gebruikt om een hot tub, spa of zwembad te verwarmen, tegen een lagere prijs dan een gewone elektrische boiler of verwarmer. 

De installatie van een warmtepomp neemt ongetwijfeld iets meer tijd in beslag, maar op lange termijn is het een goede investering, zowel uit ecologisch als uit economisch oogpunt.

Interesse? Koop een warmtepompboiler tegen de beste prijs van het beste merk.

IZI Heat warmtepompboiler

Warmtepompboilers: energie besparen

Wacht niet tot uw boiler of boiler het begeeft en u bibberend onder de douche moet staan. Doe in plaats daarvan uw huiswerk en kom meer te weten over een energie-efficiënte, kosteneffectieve optie die geschikt is voor u: een warmtepompboiler. 

Huiseigenaren staan zelden stil bij hun boiler en zijn belangrijke bijdrage aan het comfort van het moderne leven. Relatief weinigen denken ook aan de verrassend hoge prijs van warm water: 400 tot 600 euro per jaar voor een gemiddeld gezin.

Hoe kan een alledaags goedje zo duur zijn?

Er is een eenvoudige verklaring: conventionele boilers, zoals elektrische boilers, zijn berucht om hun inefficiëntie: ze zijn goed voor ongeveer 20% van het totale energieverbruik van een huishouden (en 20% van elke energierekening).

prijs van een warmtepompboiler IZI Heat

Prijsopgave voor warmtepompboilers

Vind een gecertificeerde warmtepomp boiler installateur bij u in de buurt en ontvang een gratis, vrijblijvende offerte voor uw project.

Het goede nieuws is dat er de laatste jaren een vloedgolf van innovatieve, hoogrendementsketels op de markt is gekomen.

Helaas maken te veel huiseigenaren geen gebruik van deze technologie en kiezen in plaats daarvan voor de standaardoplossing – een conventioneel model dat veel stroom verbruikt.

Om een probleemloze overstap naar een hoogrendement toestel te garanderen, raden deskundigen aan lang voordat u met een noodgeval te maken krijgt, te beginnen met het plannen van een nieuwe boiler.

Pas dan kunt u alle opties bekijken en beslissen welk type boiler voor u het beste is. Natuurlijk heeft elke concurrerende boiler technologie zijn voor- en nadelen, maar warmtepompboilers zijn misschien wel de meest intrigerende. Lees verder om uit te vinden waarom.

Warmtepompboiler
prijs van een warmtepompboiler IZI Heat

Hoe werkt een warmtepompboiler?

Traditionele boilers gebruiken energie – meestal gas of elektriciteit – om warmte op te wekken. Warmtepompboilers werken op een heel andere manier.

Zij gebruiken ook energie, maar niet om warmte op te wekken, maar om die van de ene plaats naar de andere over te brengen – van de lucht rond de eenheid naar het water in de opslagtank van de eenheid.

Het klinkt misschien als magie, maar in werkelijkheid werken koelkasten op een vergelijkbare manier.

Terwijl een koelkast warme lucht uit de opslagtank verdrijft, onttrekken warmtepompboilers warmte aan de omgevingslucht. Het is een complex maar zeer efficiënt proces waarbij de warmtepomp een speciaal koelmiddel na elkaar condenseert en verdampt, waardoor de warmte wordt vastgehouden.

Er is slechts één nadeel: warmtepompboilers hebben relatief veel tijd nodig om een hoeveelheid water op te warmen tot de ingestelde temperatuur.

Om niet achter te blijven bij de vraag, vooral tijdens piekperiodes, zijn de meeste warmtepompboilers uitgerust om ook conventionele elektrische waterverwarming te leveren.

Indien correct geïnstalleerd en onder de juiste omstandigheden, hoeft een warmtepompboiler echter zelden over te schakelen van zijn primaire, hoogefficiënte modus naar zijn minder efficiënte backupmodus.

Maar omdat ze beide kunnen, worden warmtepompboilers ook wel “hybride” modellen genoemd.

Energie-efficiëntie van warmtepompboilers

De populariteit van warmtepompboilers is niet te danken aan de complexiteit van de onderliggende technologie, maar aan hun opmerkelijke efficiëntie – en vooral aan het feit dat ze niet duur zijn in het gebruik.

Van de vele waterverwarmingstechnologieën die vandaag beschikbaar zijn, bieden warmtepompboilers de laagste bedrijfskosten, waardoor de huiseigenaar elke maand geld bespaart gedurende de levensduur van de unit (geschat op 15 tot 20 jaar). Deze incrementele besparingen tellen na verloop van tijd echt op.

Met een gecertificeerde warmtepompboiler kan een gemiddeld gezin tot 3.000 tot 5.000 euro besparen gedurende de levensduur van het toestel.

Installatie van een warmtepompboiler

Voordat u een warmtepompboiler koopt, moet u ervoor zorgen dat uw huis het apparaat kan voorzien van wat het nodig heeft om efficiënt te werken: een voldoende toevoer van warme lucht.

Terwijl het mogelijk is om andere waterverwarmingstechnologieën te installeren in kamers zo klein als een kast, vereisen warmtepompboilers voldoende vloeroppervlakte. Elke kamer die groot genoeg is, moet ook een stabiele temperatuur hebben.

Niet elk huis heeft een kamer die aan beide eisen voldoet.

En als de enige geschikte plaats voor de warmtepompboiler in een deel van het huis is waar u betaalt voor verwarming, is dat een lastig compromis.

Als uw HVAC-systeem harder moet werken (en meer energie verbruikt) om het koelingseffect van een waterverwarmer op de directe omgeving tegen te gaan, kan dit ten koste gaan van de besparingsvoordelen van een hoogrendement waterverwarmer, tenminste tijdens de koudere maanden.

Gezien de vele variabelen die hier een rol spelen, is het raadzaam een beroep te doen op een deskundige op het gebied van warmtepompboilers.

In het algemeen kunnen huiseigenaren in koude klimaten het beste een boiler installeren in ruimten zonder airconditioning waar zich een oven, boiler of wasmachine en droger bevinden.

In warme klimaten zijn garages of kelders het meest gebruikelijk.

Warmtepompboiler kopen bij IZI Heat - boiler prijzen

Prijs van warmtepompboilers

Sommige huiseigenaren overwegen niet eens een warmtepompboiler omdat deze technologie een relatief hoge initiële investering vereist. De prijs van een warmtepompboiler is meestal twee tot drie keer hoger dan die van een conventioneel model, zoals een elektrische boiler.

Om de kosteneffectiviteit van een waterverwarmer te beoordelen, moet u echter rekening houden met de bedrijfskosten en de kosten van het toestel zelf.

Dankzij hun ongeëvenaard rendement betalen boilers zichzelf vaak al na een paar jaar terug, en vanaf dan steekt u de besparingen gewoon in uw zak.

Kies dus voor het hoge rendement van een warmtepompboiler.

prijs van een warmtepompboiler IZI Heat

Voordelen van een warmtepompboiler

Bent u op zoek naar een nieuwe boiler?

U kunt altijd voor een goedkope optie gaan, maar met zoveel veranderingen en verbeteringen in de technologie wilt u misschien iets overwegen dat energie-efficiënt is en waarschijnlijk een lange tijd meegaat! U zult echter al snel merken dat er steeds meer opties beschikbaar zijn en dat het moeilijk kan zijn het juiste product te kiezen.

Hier volgen enkele van de voor- en nadelen van een warmtepompboiler.

Een gemiddeld huishouden besteedt tussen 400 en 600 euro per jaar aan waterverwarming, wat goed kan zijn voor 15 tot 20% van de totale energiekosten. Dit cijfer kan heel eenvoudig worden verlaagd als u de juiste waterverwarmer voor uw huis kiest.

Als u hebt nagedacht over een warmtepompboiler, dan is dit artikel iets voor u.

Warmtepompboiler IZI Heat voor warm water boiler

Luchtwarmtepompboilers

Voordat we ingaan op de voor- en nadelen van warmtepompboilers, laten we eerst bespreken hoe ze werken.

De meeste boilers gebruiken gas of elektriciteit om warmte op te wekken, maar warmtepompboilers zijn heel anders.

In feite genereren ze helemaal geen warmte. In plaats daarvan brengen ze warmte van de ene plaats naar de andere om de klus te klaren – maar hoe werkt dat? Warmtepompboilers onttrekken warmte aan de omgevingslucht.

Dit wordt vervolgens overgebracht op het water in de opslagtank van de eenheid.

Bijgevolg werken zij niet altijd goed in koudere klimaten of wanneer zij geïnstalleerd worden in onverwarmde, niet-geïsoleerde ruimten (zoals een onafgewerkte kelder). 

Om optimaal en veilig te kunnen werken, moet er een luchtruimte van ten minste 1.000 kubieke meter rond uw warmtepompboiler zijn. U hebt ook een condensafvoer of -pomp nodig.

prijs van een warmtepompboiler IZI Heat

Voordeel 1: warmtepompboilers zijn efficiënt

Warmtepompboilers zijn van nature zeer energie-efficiënt. Ze hoeven niet hard te werken om warmte op te wekken, maar onttrekken bestaande warmte aan de omringende lucht – dit kan zelfs afvalwarmte zijn van een nabijgelegen stookplaats. 

In vergelijking met een conventionele elektrische boiler zijn warmtepompboilers dan ook twee tot drie keer energie-efficiënter.

Modellen met Energy Star-kwalificatie kunnen u bijna 300 euro per jaar aan elektriciteitskosten besparen.

Het beste van alles is dat warmtepompboilers met het juiste onderhoud 15 tot 20 jaar mee kunnen gaan.

Warmtepompboilers hebben een prijs. 

Warmtepompboilers kunnen tot tweemaal zoveel kosten als elektrische boilers of elektrische weerstandsmodellen. Dat alleen al kan je aan het denken zetten, maar soms moet je naar het grotere plaatje kijken. 

De initiële kosten van een warmtepompboiler zijn ongetwijfeld hoger, maar bedenk hoeveel minder u elk jaar aan energiekosten zult uitgeven.

Het kan zichzelf in een paar jaar terugbetalen en u een decennium of meer besparen. Als u het zich kunt veroorloven, kan een warmtepompboiler een verstandige investering zijn, maar hij zal niet in ieders budget passen.

warmtepomp boiler kopen

Voordeel 2: Warmtepompboilers zijn veilig en milieuvriendelijk

Heb je ooit geprobeerd de waakvlam van een boiler aan te steken? Heeft u zich ooit zorgen gemaakt over gaslekken of andere giftige emissies?

Met een warmtepompboiler hoeft u zich daar geen zorgen over te maken.

Omdat de warmtepomp geen warmte produceert, wordt de unit zelf niet heet aan de buitenkant, waardoor hij veiliger is voor huisdieren en kinderen. 

Het kan het echter niet bijbenen als de vraag groot is.

Warmtepompboilers kunnen er lang over doen om grote hoeveelheden warm water te produceren.

Dit is misschien geen probleem in de zomer wanneer het toestel probleemloos warme lucht aanzuigt, maar het kan wel een probleem zijn in de koude wintermaanden. 

Dit type waterverwarmer kan op piekmomenten wellicht niet aan de vraag voldoen.

Dit kan vooral frustrerend zijn als je een groot gezin hebt en iedereen wil (of moet!) douchen. In dat geval moet u uw warmtepompboiler de tijd geven om te herstellen. 

Er zijn ook hybride warmtepompboiler modellen die dit probleem oplossen.

Wilt u profiteren van de toekomst en een warmtepompboiler kopen? Vraag hier prijzen en informatie aan over de beste warmtepompboilers in België.

Warmtepompboiler
prijs van een warmtepompboiler IZI Heat