Ken je de IZI Heat warmtepompboiler al? Deze warmtepompboiler haalt de warmte uit de lucht en geeft deze dan af aan uw water. Zo heb je op een energiezuinige manier warm water.
Heb je interesse in één van onze warmtepompboilers? Dan kan je hieronder je aanvraag indienen voor meer informatie over onze prijzen en modellen:
Hoe warmtepompboilers werken
Het is meestal gemakkelijker iets te verplaatsen dan het te maken. Om dit principe toe te passen, maken warmtepompen, zoals een warmtepompboiler, gebruik van elektriciteit om warmte van de ene plaats naar de andere te verplaatsen in plaats van rechtstreeks warmte te produceren.
Om het concept van warmtepompen te begrijpen, stel je een omgekeerde koelkast voor. Terwijl een koelkast warmte onttrekt aan een gesloten ruimte en deze afgeeft aan de omgevingslucht, onttrekt een warmtepompboiler warmte aan de omgevingslucht en geeft deze af aan het water in een gesloten vat.
Op momenten dat er veel vraag is naar warm water, schakelen de boilers automatisch over op normale elektrische weerstandsverwarming (daarom worden ze vaak “hybride” boilers genoemd). Warmtepompboilers zijn uitgerust met bedieningspanelen waarmee u kunt kiezen tussen verschillende bedrijfsmodi, bijv:
- Efficiëntie / besparing – Maximaliseert energie-efficiëntie en besparingen door alleen de warmtepomp te gebruiken om water te verwarmen.
- Auto / Hybrid – De standaardinstelling is ideaal voor dagelijks gebruik en zorgt voor energiezuinige waterverwarming met aanhoudende warmte
- Elektrisch / Warmte – Deze hoge vraag instelling is de minst energie-efficiënte en gebruikt alleen het elektrische element om water te verwarmen.
- Vakantie & Timer – Bespaar energie wanneer u niet thuis bent door de unit in ‘slaapstand’ te zetten tot u terugkomt.
Is een warmtepompboiler de moeite waard?
In België zijn warmtepompboilers goed voor ongeveer 4% van de in gebruik zijnde boilers.
Wat is een warmtepompboiler?
Warmtepompboilers onttrekken warmte aan de lucht en geven die af aan het water. Daarom worden ze ook wel “luchtwarmtepompen” genoemd. Ze werken op elektriciteit, maar zijn ongeveer drie keer efficiënter dan een conventionele elektrische boiler. Wanneer ze in de juiste omgeving worden gebruikt, besparen ze energie en geld en verminderen ze de uitstoot van broeikasgassen.
Hoe werkt een warmtepompboiler
Hoe werkt een warmtepompboiler precies? Een warmtepomp werkt volgens hetzelfde principe als een koelkast, maar in plaats van warmte uit de koelkast te pompen om hem te koelen, pompen ze warmte in het water. Elektriciteit wordt gebruikt om een koelmiddel door het systeem te pompen. Het koelmiddel draagt de uit de lucht geabsorbeerde warmte over aan het water in de tank. Warmtepompen werken met een koelmiddel dat verdampt bij lage temperaturen.
- Thermodynamische boiler
- De werking van een warmtepompboiler | Hoe werkt een warmtepompboiler?
- IZI Heat | Info
Het proces bestaat uit verschillende stappen:
- Een vloeibaar koelmiddel stroomt door een verdamper waar het warmte absorbeert uit de lucht en een gas wordt.
- Het gasvormige koelmiddel wordt samengeperst in een elektrische compressor. Wanneer het gas wordt samengeperst, stijgt de temperatuur ervan, waardoor het heter wordt dan het water in de tank.
- Het hete gas stroomt naar een condensor waar het zijn warmte afgeeft aan het water en weer in een vloeistof verandert.
- Het vloeibare koelmiddel stroomt vervolgens naar een expansieventiel waar de druk wordt verlaagd zodat het kan afkoelen en de verdamper in kan gaan om de cyclus te herhalen.
- Een warmtepomp gebruikt elektriciteit om de compressor en de ventilator aan te drijven, in tegenstelling tot een conventionele elektrische weerstandsverwarmer die elektriciteit gebruikt om het water rechtstreeks te verwarmen. De warmtepomp is in staat een veel grotere hoeveelheid warmte-energie van de omgevingslucht naar het water over te brengen, waardoor hij zeer efficiënt is. De hoeveelheid warmte die van de lucht naar het water kan worden overgedragen, hangt af van de omgevingstemperatuur.
Als de buitentemperatuur hoger is dan die van het koude koelmiddel, neemt de warmtepomp warmte op en geeft die af aan het water. Hoe warmer de buitenlucht is, hoe gemakkelijker het voor de warmtepomp is om warm water te leveren. Wanneer de buitentemperatuur daalt, kan minder warmte worden overgedragen, en daarom werken warmtepompen niet zo goed op plaatsen met lage temperaturen.
Om de verdamper continu warmte te laten opnemen, moet er een constante toevoer van verse lucht zijn. Een ventilator ondersteunt de luchtstroom en voert de gekoelde lucht af.
Warmtepompen zijn verkrijgbaar in twee configuraties: geïntegreerde/compacte systemen en split-systemen.
- Geïntegreerde/compacte systemen: De compressor en de opslagtank vormen één geheel.
- Split systemen: De opslagtank en de compressor zijn gescheiden, zoals bij een split-airconditioner.
Werken warmtepompboilers naar behoren?
Dus het is tijd om uw boiler te vervangen en u vraagt zich af welk type het beste voor u is? Er zijn zoveel mogelijkheden tussen elektrische boilers, gasboilers en warmtepompen (de hybriden).
Welk type u kiest, hangt af van uw behoeften. Hier zullen we ons concentreren op hybride warmtepompen (warmtepompboilers) in vergelijking met elektrische boilers. Wij zullen hun kenmerken, voor- en nadelen bespreken.
Inleiding tot warmtepompboilers (hybride warmtepompen)
Over het algemeen worden warmtepompen gebruikt om een ruimte te verwarmen. Hoewel ze vaak worden gebruikt om de lucht in een kamer te verwarmen, worden ze ook gebruikt om water te verwarmen. Een warmtepompboiler onttrekt dus warmte aan de lucht en gebruikt die om water te verwarmen.
De werking van een warmtepompboiler is vergelijkbaar met die van een koelkast of airconditioner, maar dan in omgekeerde volgorde. Dus terwijl een koelkast warme lucht uitdrijft, voert een warmtepomp koude lucht uit. Daarom kunnen warmtepompen ook de functies van warmwaterproductie en airconditioning combineren.
Warmtepompboiler of hybride boiler
Waarom worden warmtepompboilers precies hybride boilers genoemd? Warmtepompboilers werken niet zoals gewone boilers die warmte produceren. Zij transporteren warmte van de ene plaats naar de andere en zijn dus zeer energie-efficiënt. Zij kunnen echter automatisch overschakelen op de typische elektrische verwarming, vooral wanneer er een grote vraag is naar warm water of tijdens koudere seizoenen.
U kunt het toestel op hybride modus instellen, zodat het niet uitgaat wanneer de vraag naar warm water hoger is. Natuurlijk zijn er, dankzij de geavanceerde elektronica, ook andere bedrijfsmodi die de gebruiker meer flexibiliteit bieden. Deze warmtepompen worden ook wel hybride genoemd omdat ze gebruik maken van een combinatie van warmtepomp technologie en verwarmingselementen.
Hierdoor ontstaat een uniek systeem dat het hele jaar door efficiënt werkt, zelfs in koude klimaten. Afhankelijk van de vraag schakelt het systeem tussen elektriciteit en warmtepomp. Interessant is dat deze hybride pompen steeds populairder worden door de energiebesparingen op lange termijn en de subsidies of aanbiedingen van het nutsbedrijf, de fabrikant of de overheid.
Een warmtepompboiler kopen
Er zijn een aantal dingen die u moet overwegen voordat u een warmtepompboiler koopt.
Uw locatie
De locatie van uw huis is belangrijk. Veel warmtepompen onttrekken warmte aan het huis, wat een probleem kan zijn in koudere streken. In principe hangt het af van uw behoeften en hoe energiezuinig u uw verwarming wilt hebben.
Grootte en watertemperatuur
In principe moet u rekening houden met de grootte van uw huishouden en de warmwaterbehoeften van uw gezinsleden alvorens tot aankoop over te gaan. Als u een boiler koopt die de juiste grootte heeft voor uw gezin, zal hij energiezuiniger zijn zonder aan comfort in te boeten. Het is ook belangrijk te weten dat de grootte van uw boiler van invloed is op uw waterverbruik.
Hoe energie-efficiënt is de warmtepompboiler?
De energie-efficiëntie van het model dat u overweegt, is ongetwijfeld belangrijk. Sommige warmtepompen zijn energie-efficiënter dan andere en hebben een hogere rating. Een waterverwarmer met een hoge energieklasse levert meer besparingen en lagere rekeningen op.
De totale kosten van verwarming
Hoe bepaalt u de totale kosten van uw verwarming? Het gaat niet alleen om de kosten van het model warmtepompboiler. U moet ook de energiefactor (EF) van het model warmtepompboiler te weten komen. Vervolgens is het belangrijk te weten hoeveel u waarschijnlijk aan elektriciteitskosten zult betalen.
De totale verwarmingskosten omvatten de kosten van installatie en onderhoud. Sommige modellen zijn duurder dan andere. Als u een hybride verwarming koopt, zult u uiteraard een vakman moeten inhuren om deze te installeren. Dit verhoogt de kosten, maar is het beste voor meer efficiëntie.
Voordelen van een warmtepompboiler
Er zijn tal van redenen waarom hybride warmtepompen steeds meer de favoriete boilers worden.
Hoog energierendement
De meeste van de huidige warmtepompboilers zijn zeer efficiënt. Dit komt omdat deze pompen warmte uit de lucht gebruiken om het water voor te verwarmen. Daarom genereren ze geen warmte zoals traditionele elektrische boilers. Uiteraard zijn de kostenbesparingen groter in warmere klimaten dan in kouder weer, aangezien alleen warmtepompen nodig zijn om het water te verwarmen met minder of geen gebruik van radiatoren.
Koeling van de kamer
Een ander voordeel van een warmtepompboiler, vooral in warmere klimaten, is de mogelijkheid om de ruimte te koelen. Een warmtepomp zuigt warme lucht aan en blaast koele lucht uit; dit helpt de kosten van de airconditioning te drukken.
Lagere onderhoudskosten
Nogmaals, warmtepompen en warmtepompboilers besparen u geld, niet alleen in energiekosten, maar ook in onderhoudskosten op lange termijn. Ten eerste zijn veel modellen gebouwd om langer mee te gaan dan traditionele elektrische kachels. En ten tweede zijn ze gemakkelijker te onderhouden, wat resulteert in lagere onderhoudskosten.
Nadelen van een warmtepomp
Deze hybride pompen hebben echter ook enkele nadelen. Het is nuttig dat de gebruiker weet hoe deze pompen werken. Als iemand de technologie niet begrijpt, zal hij deze pomp zonde van zijn geld vinden. Dit brengt ons bij het eerste nadeel.
Opstartkosten
In het algemeen zijn warmtepompboilers duurder dan gewone boilers. En hoewel u een gewone elektrische boiler misschien zelf kunt installeren, wordt dit niet aanbevolen voor een hybride toestel. Vooral omdat u een hoger energierendement krijgt wanneer het professioneel wordt geïnstalleerd. Dus met een warmtepomp heb je te maken met de kosten van de boiler en de installatie.
Hij kan lawaaieriger zijn dan gewone elektrische boilers
Nogmaals, de meeste warmtepompboilers maken iets meer lawaai omdat ze gebruik maken van een elektrische ventilator. Veel meer dan elektrische boilers. Dit kan een nadeel zijn, vooral voor mensen die gevoelig zijn voor lawaai, als het toestel in de buurt van de slaapkamer of de woonkamer wordt geplaatst. Kies daarom de garage of kelder als plaats voor de warmtepompboiler.
In koudere klimaten kan een warmtepompboiler niet erg nuttig zijn
Ook maken deze pompen gebruik van technologie die warmte aan het huis onttrekt. Dit kan een probleem zijn als u op een koude plaats woont waar u het huis moet verwarmen. Dit zou betekenen dat u meer uitgeeft aan verwarming, wat ten koste zou gaan van de kostenefficiëntie.
Elektrische boiler of warmtepompboiler
We hebben veel gesproken over warmtepompboilers, maar ook elektrische boilers blijven niet buiten schot. Ze hebben hun nut, en er zijn situaties waarin ze de voorkeur verdienen. Elektrische ketels worden veel gebruikt in België. Deze ketels worden echter aangedreven door elektriciteit. En aangezien er in het huishouden veel warm water wordt gebruikt, zijn zij verantwoordelijk voor het grootste deel van het energieverbruik.
Voordelen van elektrische boilers
Er zijn redenen waarom dit de meest populaire optie voor waterverwarming is. Hier zijn enkele van die redenen.
Lage initiële kosten
In het algemeen zijn elektrische boilers goedkoper dan andere soorten boilers. Het is onwaarschijnlijk dat u een goedkopere optie vindt voor waterverwarming thuis.
De installatiekosten zijn ook niet erg hoog. U kunt de verwarming zelfs zelf installeren als u een doe-het-zelver bent. Zo niet, dan kunt u altijd nog een loodgieter inhuren.
Redelijke energie-efficiëntie
Ja, de elektriciteitskosten zijn inderdaad hoog, vooral als u een boiler gebruikt. Maar in vergelijking met een gasboiler zijn elektrische boilers veel efficiënter, vooral in vergelijking met traditionele types.
Hoe efficiënt een boiler is, hangt natuurlijk af van verschillende factoren. Zoals het model, de grootte van de kachel, de isolatie, het vermogen, de ventilatie en zelfs het klimaat.
Gemakkelijk beschikbaar
En dit is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom elektrische boilers zo populair zijn. De kachels zijn beschikbaar, net als de mogelijkheid om ze van stroom te voorzien. Aangezien de meeste huishoudens op het elektriciteitsnet zijn aangesloten, is het vrij eenvoudig om de stekker in het stopcontact te steken en de boiler aan te zetten.
Nadelen van elektrische boilers
Laten we eerlijk zijn, er zijn betere verwarmingsoplossingen voor uw huis dan elektrische boilers. En hier is waarom.
Langzame opwarming en hersteltijd
De kans is groot dat je lang hebt moeten wachten op warm water. Zo ja, dan kent u al een van de nadelen van elektrische boilers. Het duurt lang om ze op te warmen, en als het warme water op is, moet je weer lang wachten. Voor een klein huishouden is dit misschien geen probleem, maar voor een groot huis is het dat wel.
Gebrek aan warm water tijdens stroomonderbrekingen
Nogmaals, als er een storm is of een stroomstoring, is er geen warm water. Dit kan erg onhandig zijn.
Duur op lange termijn
In principe zijn deze kachels niet duur om te installeren, maar ze vergen wel regelmatig onderhoud. Ze moeten ook vaker worden vervangen dan, bijvoorbeeld, een hybride of gas verwarmingssysteem. Bovendien stijgen de kosten van de elektriciteitsrekening.
Verschil tussen warmtepompboilers en elektrische boilers
Wat is het verschil tussen warmtepompboilers en elektrische boilers?
De verwarmingstechniek
De manier waarop het water wordt verwarmd is voor beide verschillend. Terwijl een elektrische boiler elektriciteit gebruikt om het water te verwarmen, maakt een warmtepompboiler gebruik van de warme lucht die al rondom de unit aanwezig is en van de verwarmingselementen om te helpen. Dit vermindert de hoeveelheid elektriciteit die voor verwarming wordt gebruikt.
De manier waarop ze verwarmen
Een elektrische boiler verbruikt elektriciteit. Over het algemeen zijn warmtepompboilers hybride boilers die gebruik maken van twee technologieën.
Energie-efficiëntie
Het is niet zo dat elektrische boilers niet energie-efficiënt zijn, maar hybride boilers zijn vele malen efficiënter. Als de lucht warmer is, wordt minder energie gebruikt om het water te verwarmen. Daarom is het goed om ze in de buurt van een warmtebron te installeren.
Hoe ze werken
Elektrische kachels zijn ontworpen om water te verwarmen. Hoewel warmtepompen hetzelfde doen, maar veel efficiënter, hebben ze ook een koelende werking.
Veiligheidsfactor
Elektrische boilers zijn relatief veilig, maar er zijn altijd gevallen van mensen die geëlektrocuteerd worden. Warmtepompen zijn gebouwd met het oog op veiligheid en zijn net zo veilig als elektrische boilers.
Dus wat is de beste optie voor waterverwarming voor u?
Dat hangt van verschillende factoren af. Zo kunnen bijvoorbeeld de grootte van uw huishouden en de regio waarin u woont factoren zijn waarmee u rekening moet houden.
Als u in een koud klimaat woont, kan een elektrische boiler de beste oplossing zijn. Als u echter een normale woning heeft of in een warm klimaat woont, kunt u een warmtepompboiler overwegen.
Kortom, bij de keuze van een waterverwarmer is het belangrijk dat hij energie-efficiënt is. En dat is geen slechte zaak. Zelfs als het model dat u overweegt zeer efficiënt is, kunnen andere factoren ertoe bijdragen dat het duurder is.
Overweeg alle factoren zorgvuldig en kies de boiler die het beste bij uw behoeften past: een warmtepompboiler of een klassieke elektrische boiler.
Bij welke temperatuur is een warmtepomp ineffectief?
Bij welke temperatuur worden warmtepompen ondoeltreffend? Warmtepompen worden in België gebruikt om woningen te verwarmen en te koelen. Deze HVAC-systemen bieden doorgaans het hele jaar door energie-efficiënt comfort. Als de temperaturen echter te laag worden, zult u merken dat uw warmtepomp problemen heeft.
Verwarmen met een warmtepomp
Een luchtwarmtepomp verwarmt uw huis door warmte aan de buitenlucht te onttrekken en die warmte over te brengen op de lucht die in uw huis circuleert. Zelfs wanneer het buiten koud is, is er vaak voldoende warmte om het huis voldoende te verwarmen. Onze winters zijn meestal mild, zodat warmtepompen in de meeste gevallen efficiënt kunnen werken.
Er komt echter een moment dat de buitentemperatuur te laag is voor een optimale werking. Bij de meeste systemen werken warmtepompen niet zo efficiënt als de temperatuur daalt.
Een warmtepomp werkt het best wanneer de temperatuur hoger is dan 4°C. Zodra de buitentemperatuur tot 4 graden daalt, verliezen warmtepompen aan efficiëntie en verbruiken ze meer energie om hun werk te doen. Als de temperaturen blijven dalen, verliest een warmtepomp zijn plaats als de meest efficiënte verwarmingsoptie in huis.
Hoeveel elektriciteit verbruikt een hybride of warmtepompboiler?
Er zijn enkele verschillen in de manier waarop de twee types waterverwarmers werken die de prestaties kunnen beïnvloeden. On-demand waterverwarmers verwarmen water wanneer dat nodig is, wat kan betekenen dat de boiler niet in staat is om water voor meerdere doeleinden tegelijk te verwarmen.
Hybride boilers hebben hun eigen prestatieproblemen. Omdat ze een tank hebben, hoeft u zich geen zorgen te maken over een tekort aan warm water bij normaal gebruik.
Het water wordt echter niet zo heet als bij andere boilers. Aangezien het water wordt verwarmd met warmte uit de omgeving, is het mogelijk dat het water niet zo warm wordt als de omgeving niet genoeg warmte heeft om door het systeem te gaan en het water te verwarmen.
Energie-efficiëntie van de warmwatertank
Hybride en tankloze boilers zijn beide veel energie-efficiënter dan traditionele boilers. Een tankloze waterverwarmer bespaart energie door water alleen te verwarmen wanneer het nodig is, in plaats van een tank de hele tijd warm te houden.
Hybride boilers besparen energie door warmte aan de lucht te onttrekken en deze te pompen om het water te verwarmen, wat betekent dat de boiler zijn eigen warmte niet opwekt. Uiteraard is de ketel die zijn eigen warmte niet opwekt, het meest energie-efficiënt.
Werkingskosten voor tankloze en hybride boilers
De bedrijfskosten voor een tankloze boiler en een hybride boiler of een boiler met warmtepomp zijn afhankelijk van het soort brandstof dat wordt gebruikt.
Als u alleen een stroomaansluiting heeft, zult u moeten kiezen voor een tankloze of een hybride boiler. In dit geval heeft de hybride lagere bedrijfskosten omdat hij zijn eigen warmte niet opwekt. Als u echter een gasaansluiting hebt en een gasboiler kunt gebruiken, is de tankloze boiler goedkoper voor dagelijks gebruik.
Dit komt omdat aardgas over het algemeen goedkoper is dan elektriciteit. Bovendien zijn tankloze boilers nog altijd energie-efficiënter dan boilers met opslagcapaciteit. In het algemeen zijn de bedrijfskosten van de twee types waterverwarmer bijna gelijk.
Hybride warmtepompboilers: installatiekosten
De installatiekosten voor hybride en tankloze boilers variëren enigszins, afhankelijk van de voorzieningen die u al heeft. Tankless boilers vereisen soms een grotere gasleiding naar de unit om aan de vraag naar warm water te voldoen tijdens piek verbruikstijden.
Als u kiest voor een hybride boiler, moet deze in een open ruimte worden geplaatst, wat kan betekenen dat u een stroomaansluiting in een ander deel van uw huis moet installeren. Bovenop deze mogelijke installatiekosten komen nog de kosten van de eigenlijke boiler en de basisinstallatie ervan.
Het kopen van een warmtepompboiler of een gewone boiler
Zoals u ziet zijn tankloze boilers, hybride boilers of warmtepompboilers zeer energie-efficiënt, kosteneffectief en milieubewust. Als u alleen een elektrische boiler hebt en de ruimte open is, is een hybride warmtepompboiler de beste keuze.